george pell damian dignan

Suđenje australskom kardinalu Georgeu Pellu, koji je u lipnju prošle godine optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnika, dobilo je neočekivani obrat nakon što je preminuo Damian Dignan, jedna od tri navodne žrtve zlostavljanja koje su pokrenule tužbu protiv kardinala.

Dignan, koji je bolovao od leukemije, preminuo je prošlog tjedna u australskom gradu Ballaratu. Dignan je zajedno s još jednim bivšim učenikom škole svetog Alimpija u ožujku 2016. optužio kardinala za seksualno uznemiravanje, navevši kako ih je Pell neprimjereno dirao po genitalijama tijekom zajedničkog kupanja u bazenu.

Navodni događaj dogodio se sedamdesetih godina prošlog stoljeća dok je optuženi služio kao svećenik u Melbourneu.

Pell je već jednom bio pod istragom za seksualno zlostavljanje maloljetnika, ali za slučaj iz 1961. godine. Istragu je vodila Katolička Crkva odbacivši na kraju sve optužbe.

Također, kardinal je i nekoliko puta svjedočio pred australskom Kraljevskom komisijom pod optužbom da je zataškavao slučajeve pedofilije od strane oca Geralda Ridsdalea, svećenika koji je tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća počinio više od 130 zlodjela nad dječacima u školi svetog Alimpija, gdje su obojica bili na službi. Iako je negirao ikakvu upletenost u slučaj, izjavio je kako je način na koji se Crkva bavila Ridsdaleom “bila katastrofa za žrtve i katastrofa za Crkvu”.

Premda je novo suđenje protiv kardinala trebalo započeti u ožujku ove godine, ono je zbog smrti Damiana Dignana dovedeno u pitanje. I dok su iz savezne policije države Victorije odbili komentirati hoće li Dignanova smrt utjecati na nastavak procesa, bivši načelnik policije i glavni tužitelj te savezne države, Nicholas Papas, izjavio je za The Australian kako sada optužbu očekuje “teži posao”.

“Uobičajeno je da osoba koja je dala iskaz bude tamo (na suđenju, op. a.) i uobičajen je slučaj da tužitelji ne mogu nastaviti bez njih… ali ne možemo biti potpuno sigurni.”

Papas je nadodao kako je također uobičajeno da “optuženi imaju pravo testirati izjave osoba koje ih optužuju”.

Unatoč tome, prema njegovim riječima, postoje odredbe koje omogućavaju da se izjave dane pod zakletvom kao i drugi dokazi tužitelja ili svjedoka koji su preminuli, predoče na sudu.

“Ako su dali izjavu pred komisijom ili pod zakletvom, postoji mogućnost za tužitelje da se koriste tim svjedočenjem, ali uobičajeno je da proces prestaje (kada premine optužitelj).”

Dignanova odvjetnica izjavila je pak kako je činjenica da je Damian umro bez pravde luda.

Australski kardinal nazvao je optužbe “lažnima”, dodavši kako je “cijeli pojam seksualnog zlostavljanja za njega odvratan”.

Pell, ujedno i pročelnik vatikanskog Tajništva za ekonomiju i najviši crkveni dužnosnik ikad optužen za seksualno zlostavljanje, odlučio se u srpnju 2017. vratiti u domovinu kako bi svjedočio pred policijom. Njegovu odluku podržao je i papa Franjo.

“Radujem se što ću napokon imati svoj dan na sudu”, zaključio je tom prilikom kardinal.

Podsjećamo, sredinom devedesetih godina, Pell, tada nadbiskup Melbournea, uspostavio je dva programa za pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja: “Melbourne Response” i “Towards Healing”, pomoću kojih je žrtvama omogućeno besplatno savjetovanje i potpora, a omogućene su i tzv. ex gratia kompenzacije za žrtve (isplata novčanih sredstava bez crkvenog priznanja zlodjela). Također, žrtve su ohrabrivane da istupe u javnost.

Tino Krvavica | Bitno.net