– Ne vidim ništa što bih trebao ispraviti, a političke ucjene neće me uplašiti – izjavio je biskup španjolskog grada Solsone mons. Xavier Novell, nakon što ga je zbog iznošenja crkvenog nauka o homoseksualnosti u propovijedi 21. svibnja, tjedan dana kasnije pri izlasku iz župne crkve svete Marije u Tárregi napalo stotinjak gej aktivista. Biskup je crkvu morao napustiti pod policijskom zaštitom, dok su okupljeni prosvjednici nastavili svoj igrokaz.

U ‘spornoj’ propovijedi biskup je govorio o sve većoj konfuziji oko spolne orijentacije koja je prisutna kod mladih, a povezao ju je s oslabljenom ulogom oca, te krizom muškosti.

Njegove su riječ izazvale negodovanje gej udruga, političara i predstavnika vlasti. Na službenom Twitter profilu gradske uprave izraženo je žaljenje zbog biskupovih riječi koje su “povrijedile obitelji s jednim roditeljem i pripadnike LGBT zajednice”.

Mons. Novell odgovorio je kako svojim razmišljanjem nije želio nikoga povrijediti. Također, dodao je kako su brojni vjernici dobro razumjeli i na ispravan način shvatili njegove riječi, te odbacio optužbe za homofobiju.

– Uvjeren sam, kao što uči Crkva, da svaka osoba ima svoje dostojanstvo, neovisno o rasi, nacionalnosti, religiji ili spolnoj orijentaciji. Nisam želio izazvati sukob s braniteljima “rodne ideologije”, ali neću odustati od obrane prava crkvenih pastira da naučavaju katolički nauk, zaštićeni slobodom izražavanja i vjeroispovijesti – kazao je biskup Solsone, naglasivši kako će i dalje bez straha naviještati kršćansku antropologiju i kršćanski moral.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net