Sveti Otac Franjo postao je prvi papa koji je stupio na mongolsko tlo nakon što je danas u 10 sati po lokalnom vremenu (oko 4 ujutro po srednjoeuropskom) sletio u glavni grad te zemlje Ulan Bator.

Papa je u razgovoru s novinarima tijekom leta Mongoliju nazvao “zemljom tišine”. “Zemlja tako velika i prostrana, pomoći će nam razumjeti što to znači: ne intelektualno, već pomoću osjetila”, prenio je njegove riječi Vatican News.

Na aerodromu koji nosi ime povijesnog osvajača Džingis kana, dočekali su ga mons. Fernando Duarte Barros Reis iz Apostolske nuncijature, zatim mongolska veleposlanica pri Svetoj Stolici Davaasuren Gerelmaa te drugi crkveni i državni velikodostojnici.

Tijekom kratke ceremonije dobrodošlice mlada Mongolka u tradicionalnoj nošnji ponudila je Papi zdjelu u kojoj se nalazio “Aaruul” – prokuhani jogurt – napravljen od mlijeka domaće stoke, jaka i deva koji simbolizira nomadsku kulturu mongolskog naroda.

Papa Franjo zahvalno je prihvatio zdjelu te uzeo veliki zalogaj.

Za danas nisu planirani nikakvi službeni događaji već će se Sveti Otac odmarati od dugog leta. Službeni program započinje sutra i traje do nedjelje 4. rujna kada je predviđen povratni let za Rim.

Dodajmo kako u Mongoliji živi nešto manje od 1500 katolika te je, prema izjavama lokalnih crkvenih dužnosnika, ovaj posjet veliko iznenađenje većini stanovnika jedne od prostorno najvećih zemalja svijeta.