Sve je počelo prije sedam godina, kada su mnogi s oduševljenjem pozdravljali tzv. “Arapsko proljeće”, no vrlo brzo sve su iluzije nestale, a Bliski istok postao je poprište strahovitih sukoba i jezivih zločina zbog kojih su milijuni ljudi morali napustiti svoje domove. Ratna razaranja opustošila su i gradove Sirije u kojima je preostalo stanovništvo jedva preživljavalo. I premda su još prije godinu dana stanovnici Alepa s oduševljenjem dočekali oslobođenje njihova grada od islamista, stabilnosti u ovoj napaćenoj zemlji i dalje nema.

Unatoč opasnostima i nemogućim životnim uvjetima tijekom sedmogodišnjih razaranja, franjevci Kustodije Svete Zemlje nisu napuštali svoj narod, a njihova materijalna i duhovna podrška bila je neprocjenjiva.

Danas, godinu dana nakon okončanja ratnih sukoba, franjevci su odlučili pokrenuti još jedan važan projekt.

“Želimo nastaviti pomagati Sirijcima i Siriji u kojoj su kršćani dobili svoje ime. Odlučili smo pokrenuti novi projekt u Alepu i zbrinuti napuštenu djecu, kao i onu rođenu iz silovanja. Oni su dio društva kojega nitko ne primjećuje, skriveni problem o kojemu se ne govori kako se ne bi radio skandal. Djeca i njihove majke ne primaju nikakvu pomoć od države, a djecu se gleda neprijateljski, jer ih se smatra djecom grijeha”, objavili su franjevci na mrežnoj stranici Udruge za Svetu Zemlju koja pomaže djelovanje franjevaca Kustodije Svete Zemlje.

U suradnji s apostolskim vikarom grada Alepa mons. Georgeom Abou Khazenom, o. Firasom Luftijem i muftijom grada Alepa, pokrenuto je prikupljanje novčane pomoći kako bi se majkama i djeci omogućili osnovni životni uvjeti i pružila psihološka pomoć.

“Znamo da vojska dobiva rat, ali izgradnja mira je nešto drugo. Ona uključuje svakodnevni i neprekidni rad, obrazovanje i odgoj savjesti. Ne gajiti mržnju, već moći započeti ispočetka, kako bismo Siriju ponovno mogli zvati zemljom susreta i mira”, stoji na stranici spomenute Udruge.

Tijekom iduće dvije godine Udruga za Svetu Zemlju planira prikupiti 400 tisuća eura kako bi izgradila četiri centra za prihvat 2.500 djece, te osigurala skrb za 500 obitelji.

Želite li podržati djelovanje Udruge za Svetu zemlju i franjevaca Kustodije Svete Zemlje, te pomoći djeci i majkama, svoj prilog možete uplatiti na ovom linku!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net