francuski biskupi protiv novog prijedloga razvoda

Francuski su se biskupi usprotivili izmjeni nacrta zakona kojom se predlaže mogućnost razvoda bez odluke sudca. Spomenuti amandman predlaže da se u slučaju sporazumnoga razvoda postupak može obaviti bez obiteljskoga sudca, ako su oboje supružnika suglasni. Razvod se tako može utvrditi kod bilježnika, privatnim spisom, te arhivirati u zapisniku. Svrha je amandmana – kako ističe agencija Sir – pojednostavljenje postupka za supružnike, što bi također rasteretilo sudove.

„Razvod bez sudca, nacrt protivan interesima obitelji i društva“, naslov je priopćenja koje je 12. svibnja poslao biskup Jean-Luc Brunin, predsjednik Biskupskoga vijeća Obitelj i društvo, u kojemu objašnjava da se biskupi protive tom amandmanu zbog toga što je riječ o prividnom pojednostavljivanju, budući da je već danas u slučaju sporazumnoga razvoda postupak jednostavan. Ipak, pitanje brzine postupka ne može se ograničiti na pitanje procedure. Rastava, naime, nakon višegodišnjega zajedničkog života nije nikada jednostavna – istaknuo je biskup – stoga je intervencija sudca korisna kako bi se ustvrdila stvarna suglasnost supružnika, usklađenost dogovorâ, te teškoće u primjeni zakona.

Međutim, ono što je najviše na srcu francuskim biskupima, jest zaštita najslabijih, posebno djece. Sudca vode upravo interesi djeteta, budući da razvod ima stvarni utjecaj na njegov život – napomenuo je biskup te upitao tko će se staviti u zaštitu djece ako bude prihvaćena izmjena nacrta zakona? Valja napomenuti da amandman predviđa zabranu korištenja takvoga oblika razvoda u slučaju da dijete zatraži da ga sudac sasluša. Međutim, riječ je o nerealnom predviđanju, jer komu će dijete reći da želi biti saslušano? – primijetio je biskup. Kako se može zajamčiti da ga roditelji neće obeshrabriti u tomu, nesumnjivo misleći da tako rade dobro? Tko može preuzeti odgovornost za tu odluku kada je u pitanju dijete?

One pak koji misle da takav postupak manje košta, biskupi upozoravaju na naknadu koju traže bilježnici te ističu da, naprotiv, valja dati više sredstava sudcima kako bi zajamčili pravnu zaštitu najslabijima, i poduprli obitelj u njezinu svakodnevnom životu. Voditi brigu o obiteljima znači voditi brigu o društvu – stoji na kraju priopćenja francuskih biskupa.

Radio Vatikan | Bitno.net