Foto: Biskupija Belley-ArsDok se svijetom širi panika zbog koronavirusa, zbog koje i brojne biskupije izdaju posebne naputke koji u pojedinim zemljama uključuju i zabranu misnih slavlja, biskup Belley-Arsa (Francuska), Pascal Roland, upozorava kako je prava epidemija današnjice strah.

“Više od epidemije koronavirusa, trebali bismo se bojati epidemije straha! Sa svoje strane, odbijam popustiti kolektivnoj panici i podvrgnuti se principu predostrožnosti koji je, čini se, zahvatio civilne institucije”, napisao je biskup Roland u kolumni na web stranici svoje biskupije.

“Ne namjeravam izdati nikakve posebne upute za svoju biskupiju. Hoće li se kršćani prestati okupljati na molitvu? Hoće li odustati od posjeta i pomoći svojim bližnjima? Osim mjera elementarne razboritosti koje svi spontano poduzimaju kako ne bi zarazili druge kada su bolesni, nije preporučivo išta dodavati”, rekao je.

U Francuskoj je potvrđeno nešto više od 200 slučajeva zaraze koronavirusom, a četiri oboljela su preminula. Biskup je istaknuo kako su se kršćani u prošlosti kao odgovor na zaraze okupljali na molitvu, pomagali bolesnima, posjećivali umiruće, te da nisu zazirali od svojih bližnjih. Razlog današnjeg odnosa prema koronavirusu francuski biskup vidi u promjeni odnosa prema smrti.

“Ne otkriva li kolektivna panika kojoj danas svjedočimo naš iskrivljen odnos prema stvarnosti smrti? Ne otkriva li posljedicu gubitka Boga koja odvodi u ponašanja koja su potaknuta tjeskobom?” zapitao je.

“Želimo sakriti sami od sebe činjenicu da smo smrtni, i zatvorivši duhovnu dimenziju života, gubimo tlo pod nogama. Zato što na raspolaganju imamo sve sofisticiranije i učinkovitije tehnike, tvrdimo da smo ovladali svime i zamagljujemo činjenicu da nismo gospodari života”, naglasio je biskup Roland.

Rekao je i kako je trenutna epidemija prilika da se podsjetimo na svoju ljudsku krhkost. “Ova globalna kriza barem je prilika da se podsjetimo da živimo u zajedničkom domu i da smo svi ranjivi i ovisni jedni o drugima te da je potrebnije nego ikada prije surađivati umjesto da zatvaramo svoje granice!”

Dodao je kako se čini “da smo svi poludjeli”, podsjetivši da svaka sezona gripe u Francuskoj izazove oko 8000 smrti i 2-6 milijuna oboljenja.

“Biste li se trebali zatvoriti u domove? Biste li trebali opustošiti obližnji supermarket kako biste nagomilali rezerve kao da se pripremate za opsadu?” zapitao je biskup Roland te odgovorio: “Ne! Zato što se kršćanin ne boji smrti. Njemu nije nepoznato da je smrtan, znajući u koga je položio svoje povjerenje.”

Svoj je tekst zaključio pozivom da ne budemo zarobljenici straha. “Nemojmo biti živući mrtvaci! Kao što bi papa Franjo rekao: Ne dopustite da vam ukradu nadu!”

Ivo Džeba | Bitno.net