Proglasio ga je u razgovoru za BBC Radio 4 dogradonačelnik francuskog grada Nice Rudy Salles, opravdavajući nedavnu zabranu nošenja burkinija na plažama ovog francuskog grada.

Gradonačelnik Salles otišao je i korak dalje pojasnivši kako se ova zabrana odnosi i na katoličke redovnice kojima će ulazak na plažu u njihovom redovničkom odijelu također biti zabranjen.

– Odlazak na plažu u burkiniju je zabranjen zato što je riječ o provokaciji. Vjera i država su u potpunosti odvojene. Svatko ima pravo vjerovati, ali u svojem domu, u svojoj crkvi, ali ne i na ulici – pojasnio je Salles.

Ipak, odluke francuskih gradova jučer je poništio Državni savjet, jedno od najvažnijih tijela francuske državne uprave, uz obrazloženje kako dekret o zabrani burkinija “teško i očigledno nelegalno krši temeljnu slobodu kretanja, slobodu vjere i pojedinačne slobode”, prenio je Reuters, no zanimljivo je bilo pratiti rasprave i slušati izjave različitih političara, među kojima i bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji je svoju kampanju za povratak na vlast započeo zagovaranjem zabrane burkinija nazvavši ga “političkim i militantnim činom i provokacijom”.

Podsjetimo, nakon krvavog terorističkog napada u Nici, građani Francuske postali su još osjetljiviji na različite pojave slijedom čega su najprije Cannes, a potom i Villeneuve Loubet kod Nice i Sisco na Korzici zabranili nošenje burkinija na javnim plažama. Gradonačelnik Cannesa David Lisnard svoju odluku obrazložio je riječima kako je burkini poput uniforme, simbol islamskog ekstremizma i unosi napetosti nakon terorističkih napada.

I dok u Francuskoj, u kojoj je već nekoliko godina na snazi zabrana nošenja burke, traju žestoke rasprave, kolumnist katoličkog lista “La Croix” Jean-Christophe Ploquin napisao je kako se svatko u Francuskoj ima pravo oblačiti kako želi i može nositi burkini, no to ne znači kako  trebamo biti naivni, jer  “burkini nudi drugačiju viziju društva i zapravo predstavlja pritisak na žene muslimanke”.

Komentirajući događanja u Francuskoj, talijanski biskup i generalni tajnik Talijanske biskupske konferencije mons. Nunzio Galantino kritizirao je odluke francuskih vlasti upozorivši upravo na ono što je ubrzo i uslijedilo, a to je zabrana nošenja redovničkog habita.

– Teško je vjerovati kako je žena koja ulazi u vodu u burkiniju ondje kako bi izvršila napad. Mogu samo pomisliti na naše redovnice i kumice koje i dalje nose pokrivala za glavu – kazao je mons. Galantino dodajući:

– Sloboda vjerskih simbola mora biti zajamčena svima zajedno sa slobodom izražavanja uvjerenja i njihovom primjenom u javnom životu. I dopustite mi još ovo: smatram ironičnim što se diže uzbuna jer žene u moru plivaju previše pokrivene.

U svakom slučaju, tema burkinija ponovno je ukazala na osjetljive točke francuskog, ali i europskog društva, te slabosti integracije, ali i nesnalaženje političkih elita kad su u pitanju odnosi države i religije, odnosno vjerskih zajednica i njezino prakticiranje.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net