Pedro Sánchez, predsjednik Socijalističke radničke stranke (PSOE), postao je u subotu prvi španjolski premijer u povijesti koji je premijersku prisegu dao bez polaganja ruke na Bibliju i križ, što je još jedan znak da će novi šef vlade biti neprijateljski raspoložen prema Katoličkoj Crkvi i njezinu utjecaju u društvu.

Sánchez je premijerom postao nakon što je u španjolskom parlamentu izglasano nepovjerenje vladi Mariana Rajoya, predsjedniku konzervativne Pučke stranke koji je morao odstupiti nakon skandala s tajnim fondovima iz kojih je stranka financirana nekoliko godina. PSOE je dobio mandat za novu vladu nakon potpore nekoliko parlamentarnih stranaka.

Nakon njegove prisege većina analitičara se slaže kako nema sumnje da će Sánchez sada krenuti u realizaciju mjera usmjerenih protiv Katoličke Crkve koje su bile dijelom njegove predizborne platforme na kojoj je osvojio vodstvo PSOE i koju je (neuspješno) branio na općim izborima na kojima je izgubio od Rajoya 2016. Sada je, međutim, došao u situaciju da sve te mjere ostvari.

Među tim mjerama su prekid ugovora Španjolske sa Svetom Stolicom, izbacivanje vjeronauka iz javnih škola, uskraćivanje državnih dotacija katoličkim školama kao i prekid financiranja Crkve novcem poreznih obveznika (o mogućnosti financiranja odlučuje sam obveznik prilikom svoje porezne prijave).

Kako piše američki katolički portal Crux, ugovor između Španjolske i Svete Stolice, potpisan 1979. jest međunarodni i jednostrani njegov prekid zasigurno bi izazvao diplomatsku krizu između Madrida i Vatikana.

Crux piše i kako je Sánchez svojedobno isticao da “sekularna država mora biti osigurana jačanjem sekularnog obrazovanja i vrijednosti u obrazovnom sustavu” te kako Španjolska mora biti konstituirana kao “laička država”.

Uglavnom je, dakle, riječ o tome da Sánchez želi nastaviti tamo gdje je stao njegov prethodnik Jose Luis Rodriguez Zapatero zbog kojega je ta država tijekom zadnjih petnaestak godina prošla kroz pravu “kulturološku revoluciju” agresivne sekularizacije. On je među ostalim legalizirao abortus i istospolne ‘brakove’, ali i donio čitav niz drugih zakona koji su bili iščitavani kao obračun s katoličkim naslijeđem tradicionalne Španjolske.

Predsjednik Španjolske biskupske konferencije kardinal Ricardo Blázquez uputio je čestitku novoimenovanom premijeru i poručio mu kako ga biskupi prate u molitvi kako bi mu “Bog dao snagu i svjetlo” za nove odgovornosti “služenja općem dobru, jedinstvu, napretku i društvenoj koheziji države”.

“Poziv na društvenu koheziju nije tek retorička figura, nego poziv novome premijeru da ne započinje kulturni rat”, piše Crux.

Goran Andrijanić | Bitno.net