Fra Petar Matanović, nekadašnji gvardijan Franjevačkog samostana svetog Petra u Tuzli, a sadašnji župni vikar Župe Rođenja BDM u Ulicama pokraj Brčkog, za Anadolu Agency je komentirao rušenje nelegalno izgrađene crkve u dvorištu Fate Orlović: „Drago mi je da je došla pravda. Pravda je spora, ali postoji izreka, da je ipak ona dostiživa, ako ne na ovome, onda na onome svijetu, ali i na ovome ona nađe svoj prostor da se uspostavi“.

Franjevac je dodao  kako mu je žao što je crkva uopće postala predmet takvog spora. „Radi se o rušenju crkve, a ispade da mi bude drago, ali eto jest. Paradoks je to. Rušenje svakog vjerskog objekta je samo po sebi neprihvatljivo. Ali, ovdje je nešto drugo. Viša je pravda od svake crkve. Treba pravdu ipak poštovati“, dodao je. Franjevac, koji je 1996. godine bio jedan od prvih svećenika koji je ušao u Srebrenicu nakon genocida, također je izjavio kako nije siguran u motive izgradnje ove crkve.

“Ako je nekome bilo do crkve, naravno da je trebao naći načina kako ovdje ili ondje sagraditi crkvu, ali da ne bude to ni protiv koga. Crkva se ne gradi, odnosno niti jedan vjerski objekt ne smije se graditi protiv nekoga, nego za ljude, za vjernike, za prijatelje. Vjerski objekti moraju biti simboli mira i pomirenja i na neki način poziva molitvi, da se molimo. Taj objekt nije nikada tome služio“, izjavio je fra Petar, između ostaloga, o rušenju pravoslavne crkve u dvorištu Fate Orlović u Konjević-Polju.

Podsjetimo, pravoslavna crkva u Konjević Polju je srušena u subotu. Na taj je način završena pravna bitka starice Fate Orlović koja je trajala gotovo 25 godina. Crkva je sagrađena 1998. godine dok je Fata Orlović bila u izbjeglištvu. Njezino je imanje do početka rata pripadao suprugu koji je s još 20 članova obitelji ubijen u Srebrenici. Rušenje je rezultat odluke Europskog suda za ljudska prava koji je u listopadu potvrdio kako je crkva bespravno sagrađena i treba biti uklonjena. Crkva je ispražnjena u veljači 2020. godine.