Osmi po redu Mladifest – Susret hrvatske katoličke mladeži Amerike i Kanade – održan je prošloga vikenda u Chicagu. Domaćin susretu koji se odvijao pod geslom “Gospodine, svi te traže (Mk 1, 37)” bila je hrvatska župa sv. Jeronima, jedna od najstarijih i najbrojnijih hrvatskih iseljeničkih zajednica u Sjedinjem Američkim Državama.

Mladifest Chicago trebao je originalno biti održan prošloga ljeta, ali usred pandemije Corona virusa i svega što je s njom došlo susret je morao biti pomaknut za ljeto 2021. godine. Nažalost, budući da je granica između Amerike i Kanade još uvijek zatvorena, na ovom susretu nisu mogli sudjelovati mladi hrvatski katolici iz Kanade te je ovaj susret tako okupio mlade iz 7 hrvatskih župa u SAD-u.

Mladifest je započeo u petak, 4. lipnja popodne. Svetu misu otvaranja predslavio je fra Antonio Musa iz hrvatske župe sv. Jeronima koja je bila domaćin susreta. Susret se nastavio cjelodnevnim programom u subotu. Mladi su imali priliku čuti sjajnog katoličkog govornika Paul J. Kima, zatim trajnog đakona Ivana Mikana i njegovu suprugu Lily, sudjelovati na radionicama po malim grupama, upoznati izabrane svece, ispovijediti se i sudjelovati u klanjanju. Toga drugoga dana svečanu svetu misu predslavio je kustos hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi fra Jozo Grbeš.

Trećega dana program je započeo rano ujutro u crkvi sv. Jeronima gdje je sve sudionike pozdravio župnik fra Ivica Majstorović. Mladi su sudjelovali u tijelovskoj procesiji s Presvetim, a svečanu svetu misu zatvaranja predslavio je fra Lovro Šimić iz hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda iz New Yorka. Na susretu su sudjelovali i mladi iz Hrvatske, članovi Nove Eve predvođeni don Davidom Leskovarom, SDB i fr. Filipom Vukinom. Zajedno sa članovima zbora hrvatske katoličke mladeži iz Chicaga Opera Christi oni su animirali cijeli susret. U nedjelju popodne mladi su imali priliku za opušteno druženje uz ručak i utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije.

Bogu hvala na svim njegovim darovima i što nam je dao da smo se, unatoč tolikim preprekama koje u ovoj godini prate organizaciju svakog događaju, mogli okupiti u zajedništvu vjere. Osnažilo je ovo sve nas koji daleko od Domovine pokušavamo živjeti tu vjeru koju su nam prenijeli naši očevi i majke, vjeru u Isusa Krista – Spasitelja svijeta. Mladifest Chicago završili smo moleći zajedno Ispovijest vjere Hrvata Katolika. Naša se molitva uvijek Bogu uzdiže s uvijek sličnim nakanama: Najvjernija Odvjetnice na braniku stoj: čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski Dom!