U biskupiji Porto-Novo u Beninu nalazi se dom za djevojčice „Sv. Ivana Pavla II.“ koji je osnovao sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo. Hrvatsko katoličko sveučilište drugu godinu za redom organiziralo je humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za potrebe Dječjeg doma kojoj su se odazvali studenti, profesori i djelatnici HKS-a.

Članovi akademske zajednice Hrvatskog katoličkog sveučilišta odazvali su se pozivu pročelnice Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marte Čivljak i asistentice Odjela za komunikologiju i voditeljice Volonterske skupine HKS-a Leali Osmančević da se priključe humanitarnoj akciji Zdravlje za sve namijenjenoj za prikupljanju sredstava za zdravstvenu zaštitu i poboljšanje kvalitete života u Dječjem domu. Prikupljenim sredstvima nabavljeni su lijekovi, tlakomjeri i toplomjeri, higijenski materijal i sve što je potrebno za osnovnu zdravstvenu brigu.

Tijekom akademske godine grupa studenata i sveučilišnih nastavnika pripremala se za odlazak u Benin.

U srpnju su u Dječji dom prve su pristigle studentice Odjela za psihologiju Ana Čulin i Petra Mališa koje su provodile vrijeme s djevojčicama, prateći njihov svakodnevni ritam i pomažući sestrama. S obzirom da je to vrijeme školskih praznika provodile su se kreativne i dinamičke radionice s obzirom na dob i interese djevojčica.

U kolovozu su u Benin su doputovali izv. prof. dr. sc. Jerko Valković, pročelnik Odjela za komunikologiju, doc. dr. sc. Marta Čivljak, pročelnica Odjela za sestrinstvo, doc. dr. sc. Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i doc. dr. sc. Roman Šubić, docent HKS-a i viceguverner Hrvatske narodne banke, doc. dr. sc. Krunoslav Novak, dr. sc. Snježana Mališa i Leali Osmančević s Odjela za komunikologiju. Skupini s HKS-a pridružio se i vlč. Jozo Jurić, svećenik Požeške biskupije. Cilj boravka sveučilišnih nastavnika i studentica bio je pomoći prema vlastitim znanjima i mogućnostima u trenutnim projektima Dječjeg doma, kao i ostvarivanje trajne suradnje na duhovnom i tjelesnom području.

Osim provođenja vremena s djevojčicama, fizički se pomagalo u izgradnji dječjeg igrališta koje je financirala udruga „Kap ljubavi“ iz Tomislavgrada u suradnji s gradom Široki Brijeg, a liječnici doc. dr. sc. Rok Čivljak i doc. dr. sc. Marta Čivljak radili su s pacijentima u biskupijskoj bolnici u Dangbo. Liječnici Čivljak susreli su se s direktorom najveće sveučilišne bolnice u Beninu i razmotrili mogućnost buduće suradnje između sveučilišne bolnice u Cotonou i sveučilišnih institucija u Hrvatskoj.

„Zahvalan sam da je ovim odlaskom skupine članova naše akademske zajednice u Benin humanitarna akcija Zdravlje za sve dobila novu dimenziju u kojoj se znanstveni i nastavni rad povezuje s konkretnom brigom za one kojima je pomoć potrebna. Ovo je već druga godina u kojoj naši studenti i sveučilišni nastavnici svoje vrijeme daruju volontirajući u Beninu i služeći najpotrebnijima na čemu im zahvaljujem i čestitam. Suradnja s Dječjim domom ‘Sv. Ivana Pavla II.’ u budućnosti prerast će u projekt koji će u sebi objedinjavati duhovnu i pastoralnu, odgojnu i zdravstvenu dimenziju kojim Hrvatsko katoličko sveučilište želi istaknuti jednu od važnih misija sveučilišta: društvena odgovornost i briga za opće dobro posebice za one koji su slabiji i potrebni naše pomoći.

Time naše Sveučilište odgovara i na poziv pape Franje koji od sveučilištâ traži da u svoje djelovanje uključe odgovornost i brigu za one koji se nalaze na društvenim i globalnim periferijama.“ – istaknuo je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

U sklopu ovog projekta u novoj akademskoj godini 2018./2019. dvije redovnice iz Benina započet će sa studijem psihologije i sestrinstva na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a tijekom akademske godine nastavit će se prikupljati novčana sredstva za potrebe Dječjeg doma.

HKS | Bitno.net