Nakon 400 godina na prekrasnom lokalitetu katedrale Elgin prvi je put služena sveta misa.

Svetu misu organizirala je Bratovština svetog Ninijana u suradnji s organizacijom Historic Environment Scotland koja brine o povijesnim lokalitetima na tlu Škotske.

Katedrala Elgin napuštena je oko 1560. kada je Škotska prihvatila reformaciju. Koliko je poznato, od tada na ovom lokalitetu više nije služena euharistija (koja je pod utjecajem protestanata bila zabranjena u cijeloj zemlji).

Svetu misu po izvanrednom obliku je pred tridesetak okupljenih slavio otac Ross Crichton, u subotu 18. svibnja. Većina prisutnih sudjelovala je u trodnevnoj duhovnoj obnovi Bratovštine svetog Ninijana koja se tog vikenda održavala u obližnoj opatiji Pluscarden.

Salve Sancta Parens!

SALVE! SANCTA PARENS: As Holy Mass begins the Introit is chanted while Fr Crichton recites the preparatory prayers before the altar erected in the Huntly Aisle of the ruined Elgin Cathedral, 18 May 2019.

‘Salve, sancta parens, enixa puerpera Regem;
qui caelum, terramque regit, regit in saecula saeculorum. Alleluia!

‘Hail, Holy Mother, thou who didst bring forth the King who rules heaven and earth for ever and ever. Alleluia!’

Videography by Maciej Zurawski Photography.

Objavljuje The Confraternity of St Ninian u Utorak, 21. svibnja 2019.

Katedrala Elgin posvećena je 1224. godine, a nalazi se oko 180 kilometara sjeverno od glavnog grada Škotske, Edinburgha.

Bratovština svetog Ninijana je laička i dobrotvorna organizacija koja se zalaže za povratak Škotske katoličkoj vjeri kroz hodočašća koja uključuju svetu misu slavljenu po izvanrednom obliku te tradicionalne pobožnosti. Kao dio svog apostolata Bratovština je već organizirala slična misna slavlja u ruševinama povijesnih katoličkih objekata poput opatije Arbroath i katedrale svetog Andrije.

Fotografije: Maciej Zurawski Photography

Tino Krvavica | Bitno.net