Udaljena samo dvjesto kilometara od arktičkog kruga, „Iglu crkva“ najatraktivnija je građevina u Inuviku, gradiću na krajnjem sjeverozapadu Kanade.

Dizajnirana je tako kako bi odražavala lokalnu kulturu Inuita, domorodaca toga područja, ali i zbog toga što je kružni oblik bio najprikladnije rješenje zbog geografije delte rijeke Mackenzie u kojoj se crkva nalazi.

Zanimljivo je da ju nije projektirao profesionalni arhitekt, nego misionar Maurice Larocque, koji je po zanimanju bio tesar. Kružni oblik je odabrao kako bi ublažio učinak podizanja tla uzrokovanog smrzavanjem delte. „Ako se slegne desetak centimetara s jedne strane, neće se primijetiti, i uvijek ju možemo podići kako bismo je izravnali“, smatrao je Larocque.

S obzirom na to da su sve druge građevine u blizini postavljene na pilotima (stupovima) koji sežu do razine tla koje je se ne odmrzava tijekom godine, vladini dužnosnici su obustavili gradnju jer nisu shvatili Larocqueov ‘amaterski’ pristup, ali nakon što su dobili potvrdu od građevinskih inženjera da je crkva dovoljno čvrsta da „izdrži još dvjesto godina“, odobrili su nastavak radova.

Strop crkve iznutra obložen je tako da se stvara dojam kako je krov izgrađen od blokova leda, dok je postaje križnog puta izradila inuistička umjetnica Mona Thrasher.

Mise se u crkvi održavaju pet puta tjedno, osim ako je svećenik povremeno nedostupan zbog puta u neku drugu udaljenu župu. Tijekom Božića pjevaju se božićne pjesme na Gwich’inu, lokalnom dijalektu inuitskog jezika.

Ivo Džeba | Bitno.net