U pastirskom pismu Filipinske biskupske konferencije objavljenom 29. siječnja od banaka se traži obustava financiranja svih tvrtki za fosilna goriva do 2025. godine zbog izvanrednoga klimatskog stanja i krize planeta, prenosi Vatican News.

Ako banke do 2025. godine ne obustave sve poslovanje s poduzećima koja se bave plinom ili ugljenom, Crkva će prekinuti sva svoja poslovanja s bankama, najavljuju filipinski biskupi.

“Ako izostanu jasne obveze i politike banaka da se ograde od fosilnih goriva, Crkva će povući sve svoje resurse iz tih ustanova i pozvati ih na odgovornost za njihovo moralno i fiducijarno ponašanje kao klimatskih aktera“, ističe se u pastirskom pismu.

Predsjednik Filipinskoga Caritasa biskup Colin Bagaforo na Twitteru je istaknuo da će Katolička Crkva prvo učiniti sve što je moguće za dijalog s bankama, „no postoji jasna granica – godine 2025. je gotovo.”

Biskupi najveće većinski katoličke azijske zemlje najavljuju da će Crkva sve svoje investicije usmjeriti u obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša te također više neće primati donacije od vlasnika, tvrtki ili predstavnika rudarske industrije.

Manilska nadbiskupija trenutačno je peti najveći dioničar Filipinske banke (BPI), koja je pak drugi najveći financijer filipinske industrije ugljena. I mnoge druge velike nadbiskupije dioničari su Filipinske banke.