Filipinski biskup podržao je zabranu zadavanja domaćih zadaća vikendom kako bi učenici mogli provoditi više vremena sa svojim obiteljima.

“Škole bi trebale osmisliti akademske i neakademske programe tako da to ne utječe na vrijeme za obitelj, a to uključuje ne zadavanje domaćih zadaća vikendom”, rekao je biskup San Josea Roberto Mallari, koji je ujedno i ravnatelj Biskupskog vijeća za katehezu i katoličko obrazovanje Filipinske biskupske konferencije.

Biskupove riječi dolaze nakon što je nekoliko zastupnika predložilo zakone kojima bi domaće zadaće na Filipinima bile zabranjene.

Jedan od njih, Evelina Escudero, koji obnaša funkciju zamjenika predsjednika filipinskog Zastupničkog doma, rekao je kako “domaće zadaće mogu uskratiti učenicima i roditeljima dragocjeno kvalitetno vrijeme odmora, opuštanja i interakcije nakon škole, čak i vikendom”.

Ako Escuderov zakon prođe, domaće zadaće na Filipinima bit će u potpunosti zabranjene, a sve će školske aktivnosti biti ograničene na školske objekte. Dva druga predložena zakona zabranila bi zadaće samo vikendom.

Ovakvom se rješenju protivi udruga naziva Udruženje zabrinutih učitelja, koja tvrdi da bi školski kurikul bilo “nemoguće pokriti unutar formalnih školskih sati”.

Biskup Mallari je u razgovoru za CBCPNews istaknuo važnost akademskog života, ali i rekao kako postoje određena ograničenja koja “školska dinamika treba razumjeti i uzeti u obzir”.

“Obiteljski život je svet jer stvara prilike za djecu i njihove roditelje da rade stvari zajedno u ime svetosti, poput dijeljenja iskustava, igranja, zajedničkih slavlja i odlazaka u crkvu”, rekao je biskup dodavši kako učenje nije isključivo akademska stvar.

“Formiranje vrijednosti je ključna stvar, a formiranje vrijednosti u znatnoj se mjeri odvija kod kuće kada učenici uče vrijednost darivanja, suradnje i života s Isusom i Marijom.”

Ivo Džeba | Bitno.net