Katoličke crkve sve su češća meta feminističkih prosvjeda, osobito u zemljama španjolskog govornog područja.

Najnoviji slučaj dolazi iz tamošnjeg glavnog grada Madrida, gdje su tijekom “feminističkog štrajka” tj. prosvjeda 8-M u sklopu Međunarodnog dana žena, nepoznati počinitelji grafitima išarali dvije crkve.

Među natpisima prednjačili su pozivi na “besplatan i slobodan abortus” dok je jedan grafit glasio: “Maknite krunice iz naših jajnika.”

Osim natpisa, na crkvama su osvanuli i feministički simboli.

Crkva San Cristóbal/Foto: Madridska nadbiskupija

Madridska nadbiskupija osudila je ovaj čin koji “narušava društveno zajedništvo”.

“Prava jednakost utemeljena je na poštovanju svih ljudi i njihovih uvjerenja”, stoji u priopćenju objavljenom na njihovim stranicama.

Uoči prosvjeda, sam je madridski nadbiskup, kardinal Carlos Osoro, u razgovoru za španjolske medije podržao održavanje feminističkog marša.

“Morate braniti svoja prava”, izjavio je kardinal, dodavši kako bi i Djevica Marija u drugačijim okolnostima učinila isto.

Catholic Herald javlja kako je jedan od grafita na crkvama glasio: “I Djevica bi isto išla.”

Crkva Espíritu Santo/Foto: Madridska nadbiskupija

Podsjećamo kako je nedavno i u Hrvatskoj došlo do oskvrnuća crkve svetog Ignacija u Dubrovniku koja je “poslužila” kao kulisa za snimanje neprimjerenih, golih fotografija. Uskoro je dubrovački biskup, Mate Uzinić, predvodio obred ponovnog blagoslova crkve što u takvim slučajevima zahtijeva kanonsko pravo. Direktor njemačke filmske škole čiji su polaznici sudjelovali u snimanju uputio je svoju ispriku vjernicima i građanima Dubrovnika.

Tino Krvavica | Bitno.net