Obred ponovnog blagoslova crkve sv. Ignacija u Dubrovniku poslije oskvrnuća predvodio je u četvrtak, 8. ožujka, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić nakon čega je nastavljeno s misnim slavljem i time je crkva ponovno stavljena u liturgijsku funkciju. Prije mise, kako je biskup jučer odredio, održano je euharistijsko klanjanje kao nadoknada za čin oskvrnuća, a nadoknada je potrebna prema kanonskom pravu.

U duhu pokore i molitve

Veliki broj vjernika ispunio je do posljednjeg mjesta crkvu sv. Ignacija, mnogi su stajali na pomoćnim oltarima i pri dnu crkve, kako bi u tišini i sabranosti ispunjenoj svetopisamskim riječima u pokorničkom duhu razmatrali o onome što su čuli, zajedno molili molitvu vjernika, litanije, pjevali korizmene pjesme suosjećajući s Kristovim mukama i tako dali nadoknadu za počinjeno oskvrnuće crkve.

Tumačeći pročitano evanđelje biskup Uzinić je podsjetio kako se nalazimo u korizmenom vremenu koje smo započeli odlaskom s Isusom u pustinju, gdje ga je, prema evanđelju, nakon četrdeset dana posta, iskušavao đavao. Isus je pobijedio kušnju i započeo svoje javno djelovanje i propovijedanje, ali time nisu bile završene Isusove kušnje jer je đavao veoma lukav i uporan. „Kad vidi da ne uspijeva, on ne odlazi nego se povlači do sljedeće prilike“, kazao je dubrovački biskup i nastavio kako je jedna od tih prilika i ova iz evanđelja dana u kojem je opisano kako je Isus istjerao đavla iz čovjeka koji bijaše nijem. Činilo se da je u tom slučaju đavao pobijeđen, ali nije bio, protumačio je biskup. On koji je u jednom čovjeku bio nijem, progovorio je kroz druge kušajući Isusa tako što ga je optužio pred ljudima da Isus djeluje u ime đavolskog poglavice Beelzebula. Pa je kroz taj govor tražio od Isusa znak s neba kojim bi Isus dokazao da djeluje uime Božje. Traženje tog znaka s neba često se kod Isusa ponavlja kao kušnja primjerice kada je razapet na križ, upozorio je biskup. Isus je i ovaj put, kao i na križu, odolio kušnji, kazao je biskup Uzinić te istaknuo kako je Isus to učinio na taj način da je ostao na križu: „Đavao je želio da Isus pokaže moć oholosti, a Isus pokazuje moć poniznosti. Umjesto da se nametne, on se daruje, i to do kraja, do smrti, smrti na križu. Križ je konačna objava njegove beskonačne i bezuvjetne ljubavi. On je bio i Isusova konačna pobjeda nad đavlom i njegovim kušnjama.“

Mjera Isusove osvete je služenje u ljubavi do kraja

To ne znači da đavao i dalje ne želi i ne pokušava kušati, kazao je biskup Uzinić te objasnio kako je đavao još od početaka pobjeđivao čovjeka, a Krist ga je konačno pobijedio na križu. Nije to Isus učinio tako da je đavla razapeo na križ nego je to učinio tako što sam nije sišao s križa. „Isus nije dao da ga zavede kušnja i da odgovori na uvrede istom mjerom. Mjera njegove osvete je služenje u ljubavi do kraja. Mjera njegove osvete je križ“, kazao je dubrovački biskup i dodao: „Neka to u svim kušnjama, uključujući i ovu s kojom se suočavamo, bude i put svih nas koji smo njegovi jer to je jedini način da, uz Isusovu pomoć odolimo đavlovim iskušenjima i s njim budemo i zauvijek ostanemo, znajući da i u našem slučaju vrijedi Isusovo pravilo: ‘Tko nije sa mnom, protiv mene je. I tko sa mnom ne sabire rasipa.’“

Na kraju propovijedi biskup je zahvalio okupljenim vjernicima na tome što su s Isusom i što svojim prisustvom na ovom slavlju u crkvi sv. Ignacija „sabiru ono što su neki pokušali raspršiti“, slikovito je predočio.

U koncelebraciji su bili generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, dekan dekanata Dubrovnik 1 don Ante Burić, isusovci na čelu sa superiorom o. Perom Mijić-Barišić te drugi redovnici i svećenici u Gradu. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor isusovačke crkve “Marija”.

Dodajmo ovome i da je biskup Uzinić povodom nemilog događaja oskvrnuća isusovačke crkve odredio da u cijeloj Dubrovačkoj biskupiji ovogodišnja inicijativa „24 sata za Gospodina“, koja će se održati u subotu, 10. ožujka 2018. u crkvi Male braće, bude održana na ovu nakanu, te potaknuo one vjernike koji to mogu na dobrovoljni post i nemrs.

Angelina Tadić, Dubrovačka biskupija | Bitno.net