Fedor Konyukhov, ruski pravoslavni svećenik koji je nedavno oborio rekord preletjevši Zemlju balonom u 11 dana (pritom postavši prvi čovjek kojem je to uspjelo u prvom pokušaju), kao svoj sljedeći pothvat odabrao je postavljanje križa na najdublju točku “plavog planeta” – Marijansku brazdu.

Kako javlja ruska RIA-Novosti, Konyukhov je pothvat odlučio izvesti u suradnji s polarnim istraživačem Arturom Chilingarovom, a cilj im je spustiti se na veću dubinu od one koje su dostigle podmornice “Trieste” i “Deepsea Challenger”, jedine podmornice s ljudskom posadom koje su do sada sudjelovale u takvom pothvatu.

“Artur Nikolaevich (Chilingarov) i ja zaronit ćemo na dno Marijanske brazde. On će tamo postaviti rusku zastavu, a ja, kao pravoslavni svećenik, postavit ću križ”, izjavio je otac Fedor.

Križ veličine 0.5 x 1 metar izradio je od vapnenca Vladimir Mikhailov, a predstavljen je u ponedjeljak 23. siječnja, točno 57 godina nakon što je podmornica “Trieste” dosegla dubinu od oko 10 900 metara na najdubljem dijelu Marijanske brazde, poznatom pod nazivom Challenger Deep.

Godine 2012. na sličnu dubinu spustio se i filmski redatelj James Cameron kao jedini član posade podmornice “Deepsea Challenger”.

Međutim, otac Konyukhov ima namjeru probiti granicu od 11 000 metara dubine, točnije zaroniti podmornicom kroz vrlo uski procjep koji se navodno nalazi na dnu Challenger Deepa, na dubini od 11 025 metara.

Konyukhov je godinama služio u Sovjetskoj vojsci, a za svećenika se zaredio 2010. godine. Dvije godine poslije postao je prvi pravoslavni svećenik koji se popeo na Mount Everest. Također na svih sedam svjetskih kontinenata ‘osvojio’ je najviši vrh, a četiri je puta oplovio svijet. Nekoliko je puta u različitim ekspedicijama dosegnuo Sjeverni i Južni pol.

Tino Krvavica | Bitno.net