Filipinski katolički biskupi čestitali su dizačici utega Hidilyn Diaz na prvoj do sada zlatnoj medalji za Filipine, ali i na javnom svjedočenju svoje posvećenosti Blaženoj Djevici Mariji.

Hidilyn Diaz ostvarila je pobjedu 26. srpnja u kategoriji žena do 55 kilograma, podignuvši ukupno 224 kilograma čime je postavila novi olimpijski rekord.

Nakon završetka zadnje dizačke serije, u vrlo izjednačenom nadmetanju, Diaz je pokrila lice rukama, briznula u plač i uhvatila se za Čudotvornu medaljicu Blažene Djevice Marije koja joj je visjela oko vrata.

„Hvala ti, Gospodine, hvala ti, Gospodine!“ plačući je ponavljala.

Kasnije je, prigodom dodjele medalja i nakon otpjevane filipinske državne himne, Diaz pokazivala rukom prema nebu i napravila na sebi znak križa. Sišavši s podija, uzviknula je: „Mabuhay ang Pilipinas!“ – „Živjeli Filipini!”.

Njezina nadahnuta pobjeda i javno iskazivanje katoličke vjere dirnuli su srca crkvenih vođa i filipinskih katolika u domovini, a video se brzo proširio društvenim mrežama, prenosi CNA.

„Divimo se njezinoj posvećenosti Blaženoj Majci; u svojoj je pobjedi nosila veliku vjeru u Boga“, rekao je nadbiskup Romulo Valles, predsjednik Biskupske konferencije Filipina. „Hidilyn je istinska dizačica utega koja snagu crpi iz ljubavi prema zemlji i svoje duboke katoličke vjere“, dodao je.

Kardinal Jose Advincula, nadbiskup Manile, istaknuo je kako je Diaz dala nadahnuće svim Filipincima. „Hvala ti, Hidilyne, na ogromnoj časti koju si ukazala našoj zemlji“, rekao je kardinal putem Radio Veritasa, koji vodi Crkva.

„Tvoj uspjeh daje svjetlo, nadahnuće i nadu svima nama, posebno u ovim teškim vremenima… Hvala ti na svjedočanstvu snažne vjere u Boga i duboke ljubavi prema Blaženoj Djevici Mariji. Hvala ti što si nas podsjetila da nema pravog uspjeha bez Boga“, poručio je kardinal Advincula.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli DAPHNE® www.daphne.ph (@daphneop)

U intervjuu za medije 27. srpnja, Diaz je rekla da su joj čudotvornu medaljicu dali prijatelji prije nego što je otputovala za Tokio ranije ovog mjeseca.

„Oni su devet dana molili devetnicu prije mog natjecanja“, otkrila je novinarima dodajući kako je sama molila devetnicu i zahvalna je na svoj podršci koju su joj pružili njezini „molitveni ratnici“.

Diaz je istaknula da je vjernička medaljica „znak naših molitava i vjere u majku Mariju i Isusa Krista“, te dodala kako je njezina vjera u Boga glavni razlog njezina uspjeha.

Inače, ona je peto od šestero djece siromašnog vozača trokolice u malom selu u gradu Zamboanga na jugu Filipina.

U prijašnjim intervjuima za medije, buduća zlatna olimpijka rekla je da je kao dijete željela biti bankarica kako bi se njezina majka prestala žaliti na nedostatak novca.

Međutim, rođak je tada 10-godišnju djevojčicu uveo u dizanje utega trenirajući je improviziranim spravama izrađenim od plastičnih cijevi s utezima od lijevanog betona na oba kraja.

Biskup Ruperto Santos iz biskupskog povjerenstva za izbjeglice i selioce Filipinske biskupske konferencije, rekao je da je Diazina pobjeda pokazala kako se Filipinci uz Božju pomoć mogu suprotstaviti bilo kojem izazovu.

„Pokazala nam je da Filipinac može. Možemo nadvladati sve izazove u životu. Možemo savladati sve prepreke“, rekao je biskup.