“Moramo shvatiti da je Crkva Marijina, odnosno kako je upravo Marija danas vodič Crkve”

majka crkve

Katolici diljem svijeta ove će godine na Duhovski ponedjeljak prvi put slaviti obavezan spomendan Blažene Djevice Marije Majke Crkve, blagdan koji je ustanovio papa Franjo. Prema uputama Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata taj spomendan se slavi na prvi ponedjeljak nakon Duhova, koji ove godine pada na 21. svibanj. Uredba je donesena 11. veljače ove godine i to na 160. obljetnicu prvog ukazanja Djevice Marije u Lourdesu.

U dekretu Kongregacije za bogoštovlje stoji kako je ovaj blagdan Papa odobrio jer “želi porast majčinskog osjećaja Crkve u pastirima, redovnicima i vjernicima, kao i iskrene marijanske pobožnosti“. Dekret ističe kako je Marija u isto vrijeme majka Krista, Sina Božjega i majka udova Njegova mističnog tijela, to jest Crkve.

Papina misao o “iskrenoj marijanskoj pobožnosti” je dotaknula župnika župe Majke Crkve u američkom gradu St. Louisu, oca Chucka Barthela, koji je istaknuo kako će se blagdan ove godine u njegovoj župi slaviti na poseban način. „Dublje i obnovljeno razumijevanje Marijine majčinske brige za Crkvu je nešto što će zasigurno pomoći vjernicima u današnjem svijetu“, naglasio je. Proslava blagdana u župi će započeti jutarnjom svetom misom, a nastavit će se večernjom molitvom i druženjem. Inače, župa je posvećena Mariji Majci Crkve nedugo nakon završetka Drugoga vatikanskog koncila, a nazvana je po naslovu koji je Blaženoj Djevici Mariji na kraju trećeg zasjedanja Drugoga vatikanskog koncila dodijelio blaženi papa Pavao VI.

Gloria Falcao Dodd, direktorica Međunarodnog marijanskog instituta na Sveučilištu Dayton, godine 2006. objavila je rad u kojem tvrdi kako su biskupi još u 12. stoljeću Mariju nazivali Majkom Crkve, a u enciklici pape Leona XIII. stoji kako se Marija na Pedesetnicu ponašala upravo kao Majka Crkve, učiteljica i kraljica apostola. Ona se nalazila među onima koji su iščekivali silazak Duha Svetoga, okupila je apostole i učenike oko sebe i tako im je svima postala Majka.

Godine 1981. sveti Ivan Pavao II. je, u znak zahvalnosti za preživljeni atentat na Trgu svetog Petra, naručio mozaik za vanjski zid svojeg papinskog stana koji se naziva „Majka Crkve“. Gloria Dodd smatra kao bi vjernici trebali promišljati o Marijinoj majčinskoj brizi prema Crkvi. Također podsjeća kako se Marija prema apostolima ponašala kao svaka majka – “molila je za svoju djecu u gornjoj sobi”. Nadalje, da je Marija majka Crkve svjedoče Isusove riječi s križa upućene Ivanu: „Evo ti majke.“ Dodd objašnjava kako Ivan simbolizira sve nas vjernike.

Pomoćni biskup Detroita, Gerard Battersby, ističe kako je Marijina prisutnost u podnožju križa i u društvu apostola u iščekivanju Duha Svetoga najbolji primjer učeništva. „Ova slika majke koja sa svojom djecom prolazi hodočasničko putovanje je važna za suvremenu Crkvu, koju Papa poziva na novu evangelizaciju. Moramo shvatiti da je Crkva Marijina, odnosno da je danas upravo Marija vodič Crkve“, objašnjava pomoćni biskup Battersby.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net