Europski parlament danas je usvojio rezoluciju kojom se poziva da se u Povelju Europske unije o temeljnim pravima uključi tzv. “pravo na pobačaj”.

Za usvajanje su glasala 324 zastupnika, 155 je bilo protiv dok je njih 38 bilo suzdržano.

Tema se našla na dnevnom redu Europskog parlamenta zbog odluke Vrhovnog suda u SAD-u da sruši presudu Roe vs Wade te time skine ustavnu zaštitu s pobačaja u Americi.

Izglasanom rezolucijom poziva se da se na popis 50 prava Povelje Europske unije o temeljnim pravima iza članka 7 kojim se jamči “poštivanje privatnog i obiteljskog života” doda članak “7a” kojim bi se dodalo i “pravo na pobačaj”.

Tekst rezolucije je komentirala viša savjetnica organizacije ADF International Adina Portaru koja je kazala kako “žene zaslužuju bolje od pobačaja”.

“Europa koja je uistinu predana ljudskim pravima jest ona koja poštuje i štiti oba života u trudnoći podržavajući i majku i dijete”, rekla je Portaru za CNA.

“Predloženi tekst neobvezujuće rezolucije je suštinski neprecizan i zavaravajući. Ne postoji ‘pravo’ na pobačaj – upravo suprotno, drugi članak Povelje Europske unije o temeljnim pravima štiti pravo na život sviju.”

“Radikalni pokušaj članova Europskog parlamenta da izvrši pritisak na zemlje da prihvate ekstremni režim – pobačaj bez ograničenja kroz svih devet mjeseci trudnoće – predstavlja potez koji je izvan dodira s Europljanima”, nastavila je Portaru dodavši kako istraživanje proveden u 30 europskih zemalja pokazuje da šest od sedam Europljana “podupire neki oblik ograničenja pobačaja koji bi štitio žene i njihovu nerođenu djecu”.

U uvodnom tekstu rezolucije se u negativnom kontekstu spominje i Hrvatska kao zemlja u kojoj je u posljednje vrijeme “uskraćen pristup pobačaju”, a uz našu zemlju su u kontekstu ograničavanja ili sprječavanja pristupa pobačaju navedene i Poljska, Mađarska, Malta, Slovačka i Italija.