Papa Franjo se nada da će privremeni sporazum Vatikana s Kinom o imenovanju katoličkih biskupa biti ponovno obnovljen u listopadu, piše CNA.

U dijelu intervjua za Reuters, koji je objavljen danas, Papa je rekao da “sporazum dobro napreduje“ te da se on nada “kako će se u listopadu moći obnoviti”. Vatikansko-kineski sporazum prvi put je potpisan u rujnu 2018., a zatim je u listopadu 2020. godine produžen na još dvije godine. Sadržaj sporazuma nije javno objavljen. Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, prije dvije godine izjavio je kako će sadržaj sporazuma ostati tajan sve dok je on “privremen” te da on nije vezan uz diplomatske odnose nego da za cilj ima pitanje imenovanja biskupa.

Papa Franjo je o sporazumu s Kinom govorio je za Reuters u 90-minutnom intervjuu u kojem je također komentirao svoje zdravlje, glasine o ostavci te nedavnu odluku o rušenju presude Roe v. Wadea.

Inače, Vatikan je u rujnu 2021. potvrdio kako je prema odredbama privremenog sporazuma zaređen šesti katolički biskup. Ovim sporazumom su također regulirani položaji sedmorice biskupa koji su zaređeni prije sporazuma iz 2018. godine.

Papa Franjo je za Reuters rekao kako imenovanja biskupa prema sporazumu u Kini odvijaju sporo, ali se “oni ipak imenuju”. Također je rekao kako taj spor proces predstavlja „kineski način“ jer Kinezi imaju “taj osjećaj za vrijeme te ih nitko ne može požurivati.”

Otac Bernardo Cervellera, bivši glavni urednik AsiaNewsa, komentirao je za CNA prošle godine da su biskupi koji su nominirani i zaređeni bliski Domoljubnoj katoličkoj udruzi, “pa to znači da su vrlo bliski vladi”. Otac Cervellera je tada rekao kako Katolička crkva još uvijek treba oko 40 biskupa u Kini.

Papa Franjo je za Reuters izjavio kako Kinezi “također imaju svoje probleme jer nije ista situacija u svim regijama zemlje. (Tretman katolika) isto ovisi o lokalnim vođama“. Usporedio je kritičare ovog sporazuma s onima koji su negativno govorili o diplomatskim odlukama Vatikana tijekom Hladnog rata, kada su pape sklapali dogovore s istočnoeuropskim komunističkim vladama kako bi pokušali zaštititi interese Katoličke crkve. „Diplomacija je takva. Kada se suočite s blokiranom situacijom, onda morate pronaći neki drugi put, koji često nije idealan“, objasnio je papa Franjo.