Vijeće biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE) upozorilo je na nastavak prisilnih zatvaranja bogoštovnih mjesta tijekom pandemija koronavirusa te pozvalo na razgovor s crkvenim vođama o ponovnom otvaranju vjerskih objekata, prenosi Tablet.

“Sloboda vjeroispovijesti, uključujući slobodu bogoštovlja, temeljno je pravo nužno mnogim ljudima”, istaknuo je vlč. Manuel Enrique Barrios, glavni tajnik spomenutog vijeća u službenoj izjavi.

“COMECE koristi ovu priliku da ponovi kako svako narušavanje temeljnih prava u trenutnim izvanrednim okolnostima, uključujući slobodu vjeroispovijesti, ne smije postati nova norma. Ova prava moraju biti u potpunosti vraćena što je prije moguće.”

U izjavi Vijeća biskupa EU navedeno je i da je dijalog između Crkava i vlada zemalja EU od iznimne važnosti tijekom pandemije, te da je poštivanje vjerskih prava od vitalnog značaja u vremenu kada EU pokazuje „sve veću pozornost“ vladavini prava u svojim zemljama članicama.

Biskupi su izrazili posebno razočarenje što u planu Vijeća EU za popuštanje mjera uvedenih zbog suzbijanja pandemije nigdje nisu spomenute vjerske službe.

„To je razočaravajuće, budući da je zanemarena ključna uloga religije u europskim društvima”, primijetio je vlč. Prieto.

„Građanske vlasti moraju implementirati otvaranje crkava u skladu sa sanitarnim predostrožnostima na jasan i neproizvoljan način, uz potpuno poštivanje dijaloga s crkvenim institucijama“, dodao je.

U COMECE-ovoj izjavi istaknuto je i da agresivan javni protuvjerski pristup „određenih sekularnih aktera“ možda utječe na „marginalizaciju“ vjere u ovoj krizi, te da “religija nije tek privatna stvar”, nego ima i javnu i kolektivnu dimenziju.

Crkvene vlasti u Francuskoj već su se ranije kritički osvrnule na činjenicu da vjerska okupljanja u toj zemlji neće biti moguća prije lipnja, a pojedini biskupi su istaknuli bojazan da su odluke vladajućih vođene „antiklerikalnim“ i „antikatoličkim“ stavovima.

Katolički biskupi Engleske i Walesa, također su izrazili nezadovoljstvo jer crkve neće biti otvorene prije 4. srpnja, prema planu koji je u nedjelju iznio premijer Boris Johnson.

„Vrijeme i način otvaranja crkava tiču se vrlo osjetljivih pitanja i duhovnih potreba. Vladin dokument i izjava nisu to uvažili“, izjavio je glasnogovornik Biskupske konferencije Engleske i Walesa.