Reagirajući na povijesni dogovor čelnika EU-a o fondu za oporavak od koronavirusa od 750 milijardi eura i dugoročnom proračunu Europske unije, predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) Jean Claude Hollerich izjavio je za Vatican News da je zahvalan za „rješenje koje izražava solidarnost unutar Europske unije“.

Na Europskom vijeću u Bruxellesu u utorak 21. srpnja u ranim jutarnjim satima postignut je dogovor o novom Višegodišnjem financijskom okviru i novom instrumentu EU iduće generacije.

U razgovoru za Vatican News, samo nekoliko sati nakon zaključenja samita u Bruxellesu, kardinal Hollerich rekao je da je zahvalan na sporazumu “jer Europa je nezamisliva bez solidarnosti.“ Također je izrazio nadu da će „ovaj fond za oporavak pomoći najslabijim i ekonomijama najteže pogođenima pandemijom da postignu rast i da budu tu za ljude, za stvarne ljude koji čine Europsku uniju, tako da i slijedeći naraštaj može živjeti u miru i određenom blagostanju.“

Krajem svibnja europski su biskupi pozdravili prijedlog EU-a za fond za oporavak kojim bi se odgovorilo na ekonomski pad uslijed pandemije Covid-19. Tom prilikom su apelirali na pravdu za najugroženije i okoliš te zatražili od europskih čelnika da u središte svojih razgovora stave solidarnost.