GLASANJE U PARLAMENTU

Europarlament ratificirao kontroverznu konvenciju, evo kako su glasali hrvatski zastupnici

Europski parlament ratificirao je danas kontroverznu Istanbulsku konvenciju koja pod maskom borba protiv nasilja nad ženama promiče rodnu ideologiju (o tome više OVDJE i OVDJE).

Foto: Botond Horvath/Shutterstock.com

Za Istanbulsku konvenciju glasali su Tonino Picula i Biljana Borzan iz SDP-a, Ivan Jakovčić iz IDS-a, Jozo Radoš iz GLASA i nezavisni Davor Škrlec. Za spornu konvenciju glasali su i HDZ-ove zastupnice Dubravka Šuica i Željana Zovko. Protiv su glasali HDZ-ovac Ivica Tolić, nezavisna Marijana Petir i Ruža Tomašić iz HKS-a. Ivana Maletić iz HDZ-a bila je suzdržana.

Kako piše Narod.hr, ova ratifikacija odnosi se samo na razinu Europske unije, dok o tome hoće li Konvenciju prihvatiti pojedine države članice odlučuju parlamenti samih država.

Kod nas je priprema za ratifikaciju u tijeku – Milanović je započeo proces ratifikacije stavljanjem potpisa na Konvenciju u 2011., a Plenković nastavio kada je krajem 2016. najavio ratifikaciju u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da je jedini cilj Istanbulske konvencije zaštita žena od nasilja, prva bih ju podržala. No, njezin je cilj mijenjanje naše kulture kroz promociju pobačaja, rodne ideologije i političke korektnosti. To ne mogu podržati i nadam se da ju Hrvatska neće ratificirati!”, napisala je Ruža Tomašić na svojem Facebook profilu uz isječak s rasprave u EP u kojem kaže sljedeće:

“Obitelj je temelj društva. Nažalost u nekim se slučajevima obiteljski dom iz utočišta pretvori u tamnicu. Žrtvama obiteljskog nasilja, neovisno o spolu ili dobi moramo jamčiti pomoć i sigurnost. Kao policijska službenica intervenirala sam kod nasilja u obitelji i zagovaram nultu stopu tolerancije. Isto vrijedi i za nasilje nad ženama. Žena mora imati pravo izabrati kad će i s kim stupiti u spolni odnos te kako će se zaštititi dokle god odlučuje samo o svojem tijelu, a ne i o životima drugih. Žena treba imati punu kontrolu nad svojim odlukama. Sve ostalo u izvješću od zagovaranja pobačaja, promoviranja rodne ideologije do nametanja političke korektnosti ne služi prevenciji i sankcioniranju nasilja nego širenju liberalne agende i ušutkivanju onih koji se ne slažu. Ideologija kojoj je glavni cilj rušenje tradicionalnog kršćanskog društva, ne može imati moju podršku, a nadam se ni podršku Vlade RH.”

Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, također je iznijela svoj stav:

“Najoštrije osuđujem nasilje nad ženama, smatram ga u potpunosti neprihvatljivim i pozivam da se instrumenti za borbu protiv nasilja nad ženama dosljednije primjenjuju. Istanbulska konvencija u mnogim svojim dijelovima oštro krši načelo supsidijarnosti ne donoseći istovremeno učinkovit i inovativan instrument za borbu protiv nasilja. To je prvi međunarodni ugovor Vijeća Europe u čijem sastavljanju nisu sudjelovale države članice. Polovica država članica EU nije ratificirala Konvenciju. Morali bismo se zapitati zašto je tome tako?

Definicija roda kako stoji u ovoj konvenciji pretpostavlja da se čovjek ne rađa kao muško ili žensko, već da je njegov „rod“ stvar njegova osobnog izbora. To je u suprotnosti s Rimskim statutom Međunarodnog kaznenog suda koji kaže da se rod odnosi na dva spola – muški i ženski – što je do danas jedina međunarodna pravno obvezujuća definicija. Nasilje nad ženama možemo suzbiti primjerenim odgojem u obiteljima, obrazovanjem u školama i poduzimanjem konkretnih mjera u državama članicama, a ne uvođenjem novih ideologija”, rekla je Marijana Petir.

Više o spornim elementima Istanbulske konvencije možete pročitati OVDJE.

Bitno.net


Objavljeno: 12. rujna 2017.

Možda vam se svidi