Opća sinoda Anglikanske crkve koja se prošlog tjedna sastala u Londonu izmijenila je kanonsku odredbu iz 1603. godine prema kojoj je u svakoj crkvi trebala biti održana nedjeljna služba.

Biskup Willesdena, Pete Broadbent, koji je predložio izmjenu, nazvao je prethodnu odredbu ‘zastarjelom’ ustvrdivši kako je izmjena bila potrebna zbog usklađivnja kanonskog zakona s praksom.

Donedavno važeći zakon zahtijevao je od određenih svećenika da drže i do 20 nedjeljnih službi, zbog čega su morali tražiti odobrenje od biskupa da ne moraju držati nedjeljnu službu u svim crkvama.

„Dosad je bilo obavezno dobiti oslobođenje od biskupa – ovo samo mijenja pravila kako bi se ljudima olakšalo činjenje onoga što već čine. To smanjuje birokraciju“, pojasnio je Broadbent te dodao: “Bila je to još jedna od promjena gdje smo rekli: ‘Ovo je zastarjelo, ne funkcionira, odsada na selu djelujemo drugačije, stoga pronađimo način na koji će stvari funkcionirati.'”

Promjenu zakona jednoglasno su podržali svi biskupi i svećenici prisutni na sinodi, dok je između laika bilo dvoje članova koji su glasovali protiv.

Prema izvještaju BBC-a promjenu je pohvalila i svećenica Rose Hudson-Wilkin, kapelanica Donjeg doma Britanskog parlamenta.

“Vremena se mijenjaju – nije samo pitanje manjka klera, nego i činjenica da ljudi rade nedjeljom”, rekla je.

“Nema smisla plakati nad prolivenim mlijekom. Trebamo pronaći kreativne načine slavljenja”, predložila je Hudson-Wilkin, ustvrdivši kako je u njezinim crkvama “Četvrtak nova nedjelja”.

Ivo Džeba | Bitno.net