Bartolomej I.

Vrhovni poglavar Carigradskog ekumenskog patrijarhata patrijarh Bartolomej I. u nedjelju poslijepodne je završio u Američkoj bolnici u Istanbulu zbog intenzivne vrtoglavice. Tijekom noći je bio hospitaliziran, nakon liječničkih pretraga, koje su obavljene u ponedjeljak, otpušten je iz bolnice.

Bartolomej I. je 270. ekumenski carigradski patrijarh. Na tu je funkciju stupio 2. studenog 1991. Njega se naziva prvim među jednakima (lat. primus inter pares), a njegova titula glasi: Njegova svesvetost arhiepiskop carigradski novorimski i ekumenski patrijarh Bartolomej I. Rođen je 29. veljače 1940. godine kao Dimitrios Arhondonis u grčkom mjestu Agios Theodoros koje se nalazi na otoku Imbros.

Bartolomej I. je duhovni pastir oko 300 milijuna pravoslavnih kršćana u cijelom svijetu te izravni poglavar pravoslavnih episkopija u Sjevernoj i Južnoj Americi, zapadnoj Europi, Australiji, Novom Zelandu, Hong Kongu, jugoistočnoj Aziji, Koreji i dijelovima današnje Grčke. Posebno je bio angažiran u obnovi pravoslavnih Crkvi bivšeg istočnog bloka nakon pada komunizma i u povezivanju autokefalnih Crkvi.

Također je nastavio dijalog pomirenja s Katoličkom Crkvom. Kao prvi carigradski patrijarh unazad tisuću godina, Bartolomej I. je 19. ožujka 2013. godine prisustvovao i ustoličenju pape Franje u bazilici u Vatikanu.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net