Foto: YouTube/screenshotVremena u kojima su svećenici iz Irske i Škotske odlazili kao misionari u afričke zemlje s manjkom svećenstva iza nas su. Štoviše, današnji procesi „migracije“ svećenstva su drugačiji o čemu svjedoče i dvojica nigerijskih svećenika koji vrše službu u Škotskoj.

Vlč. James Anyaegbu i vlč. Max Nwosu iz grada Aba na jugu Nigerije, poslani su u Škotsko visočje, područje u kojemu nije bilo nikoga drugog tko bi vršio svećeničku službu.

Zanimljiv odnos dvaju mladih tamnoputih klerika s njihovom većinom starijom pastvom postao je tema i BBC-jeva dokumentarca naziva Our Fathers (Naši očevi).

Obojica su u Škotsku došla još 2015. godine te služe u sedam različitih župa udaljenih i do stotinu kilometara, ali to ih ne sprječava u razvijanju bliskog odnosa s vjernicima.

U dokumentarcu je prikazano kako pjevaju sa štićenicima staračkog doma na području jedne od župa, te kako drže koncert afričke glazbe u seoskoj dvorani.

Tridesettrogodišnji vlč. Anyaegbu priznaje kako prije dolaska u Škotsku nije znao gotovo ništa o zemlji osim da je domovina nogometnog kluba Celtic, no otada je, kaže, mnogo naučio.

„Postojalo je vrijeme kada su misionari iz Irske i Škotske odlazili u Afriku“, rekao je dodavši da „zbog univerzalnosti Crkve danas postoji uzvraćanje tog čina ljubavi između dvaju naroda“.

Iako su, kako je jedan župljanin u dokumentarcu izjavio, pojedinci bili pomalo skeptični prema svećenicima iz Afrike zbog njihova engleskog koji su stariji vjernici teže pratili, danas ih ne bi mijenjali.

“Nećemo im dopustiti da odu. Ne znam koliko njihove vize traju ili kakve planove njihova zajednica ima za njih”, rekla je jedna vjernica. “Obično mladi svećenici na istome mjestu u prosjeku ostaju četiri do šest godina, dakle vrijeme otkucava. Uživamo dok su ovdje.”

Svjestan da se dan rastanka s dosadašnjim župljanima bliži, vlč. Anyaegbu je istaknuo kako će taj dan biti jako težak jer su mu mnogi postali poput očeva i majki. „Nedostajat će mi brojni ljudi s kojima sam razvio vrlo bliske odnose. Većina župljana su nam postali kao očevi i majke. To će biti jako tužno“, zaključio je.

Ivo Džeba | Bitno.net