Dva svetogrdna razbojstva dogodila su se 22. i 23. rujna u talijanskim crkvama u središtu zemlje i na Siciliji, pri čemu je ukradena relikvija svetog Ivana Pavla II. i razbacane hostije, prenosi CNA.

Zlatni relikvijar s krvlju Ivana Pavla II. ukraden je iz kapelice u katedrali grada Spoleta. Prema pisanju lista Avvenire krađa se dogodila jučer navečer, a nadbiskup Renato Boccardo danas se video porukom obratio vjernicima.

U svojoj je poruci, između ostaloga, pozvao zločince da “vrate relikviju u katedralu”. “Ono što tražim je čin odgovornosti i ozbiljnosti”, rekao je Boccardo.

Relikvija je bila dar krakovskog nadbiskupa, a 22. listopada ove godina trebala je biti prenesena u novu crkvu posvećenu poljskom svecu. U međuvremenu je bila izložena u kapelici čija se vrata zaključavaju.

“Riječ je o ozbiljnom činu”, kazao je nadbiskup Spoleta. “Ozbiljnom, naravno, jer vrijeđa osjećaje i svetinje brojnih ljudi”. Dodao je kako poziva brojne štovatelje Ivana Pavla II. “da mu se nastave povjeravati, jer je on moćan zagovornik ispred Gospodina”.

Drugo razbojstvo dogodilo se u jutro 22. rujna u crkvi Sant’Agata al Collegio u gradu Caltanissetta na Siciliji.

Crkva je opljačkana, kipovi unutar nje su oštećeni, a u tabernakul je provaljeno, te su hostije razbacane po podu.

Policije je uhvatila dvojicu muškaraca u dvadesetim godinama koji su povezani s djelom, a tragaju još za dvjema osobama.

Prema izvještaju lokalnih medija, policija je kod razbojnika pronašla piksidu, metalnu kutijicu s posvećenim hostijama, bočicu svetog ulja i kovanice iz aparata za suvenire.

Ovo je drugi puta u samo mjesec dana da je provaljeno u crkvu Sant’Agata al Collegio. Nakon prošle provale svećenik koji brine za crkvu vlč. Sergio Kalizah kazao je da je „oštećeno sve“ osim tabernakula.