Na sjeverozapadu Pakistana novi napadi na kršćane. Naoružani militanti s eksplozivnim prslucima upali su u kršćansku četvrt u blizini grada Peshawara, ubivši jednoga civila, a u gradu Mardan je bombaš samoubojica usmrtio barem 13 i ranio više od 50 osoba.

Napadi su se zbili danas rano ujutro – javlja Catholic Herald. U izmjeni vatre s policijom ubijena su četiri militanta, a umro je jedan kršćanski civil. Ranjena su tri sigurnosna službenika i dva civilna stražara. Vojni glasnogovornik Asim Saleem Bajwa je kazao da sigurnosne snage traže moguće pomagače militanata.

Prema mjesnom policijskom službeniku, četiri bombaša samoubojice su ušli u kršćansku četvrt. Jedan od njih je otišao u crkvu, ali u to vrijeme je srećom bila prazna. Kazao je da je su napadači ubili jednog kršćanina, ali je brzi odgovor mjesnih civilnih stražara i sigurnosnih snaga spriječio dodatne smrti. Odgovornost za taj napad kod grada Peshawara preuzela je Jamaat-ul-Ahrar, otpadnička frakcija Talibana, koja je najavila i nove napade.

U gradu Mardan je pak bombaš samoubojica bacio granatu u okružni sud prije nego je detonirao svoj eksploziv – izjavio je vladin glasnogovornik Mushtaq Ghani. Rekao je da se među ubijenima nalaze odvjetnici, policajci i prolaznici. Neki od ranjenih su u kritičnom stanju.

Pakistan je u zadnjih nekoliko mjeseci pogođen nizom terorističkih napada. U ožujku se bombaš samoubojica raznio u parku u Lahoreu gdje su kršćani slavili Uskrs, usmrtivši oko 70 ljudi, uključujući djecu. Odgovornost za taj napad je također preuzela Jamaat-ul-Ahrar. Kršćani u toj zemlji su ugrožena manjina. Premda neki stanuju u većinski muslimanskim područjima, mnogi izabiru živjeti zajedno u kršćanskim četvrtima.

Pakistanska vojska je u četvrtak izjavila da je spriječila uspostavljanje mreže samozvane Islamske države u toj zemlji, napominjući kako je uhitila više od 300 džihadista u posljednjim godinama, uključujući borce iz Sirije, Iraka i Afganistana. Pakistanski premijer je danas u izjavi osudio oba napada na kršćane, ustvrdivši kako „ovi kukavički napadi ne mogu razbiti našu nepokolebljivu odlučnost u ratu protiv terorizma“.

RV | Bitno.net