Prema izvješću, riječ je o više od 250 svećenika koji su bili uključeni u seksualno zlostavljanje u nadbiskupiji Freiburg, a navodi se broj od 540 žrtava, uglavnom maloljetnika. Izvješće je sastavilo posebno osnovano povjerenstvo.

Dokument od 600 stranica izradio je AG Aktenanalyse, skupina od četiri vanjska stručnjaka iz pravosuđa i kriminalističke policije koji su, koordinirani od strane teologa Magnusa Strieta sa Sveučilišta u Freiburgu, izradili nacrt studije počevši od 2019. Osobito su istaknuta 24 slučaja zlostavljanja – počinjena također i od strane laika, pastoralnih djelatnika i kateheta – o kojima su pregledani svi dokumenti kako bi se istaknuli načini i postupci kojima se postupalo s pritužbama i kako se nije kažnjavalo odgovorne. Sve nauštrb žrtava čiji bi stvarni broj, kažu autori izvješća, mogao biti veći od onog koji se navodi.

Među spomenutim imenima navodi se 84-godišnji umirovljeni nadbiskup Robert Zollitsch koji je bio na čelu nadbiskupije Freiburg od 2003. do 2013. i predsjednik Njemačke biskupske konferencije između 2008. i 2014., optužen u dokumentu da je upleten u zataškavanje zlostavljanja. Prema onome što je izjavio sudac Eugen Endress, jedan od stručnjaka tima, mons. Zollitsch – godinama odgovoran i za ljudske resurse nadbiskupije – ignorirao je kanonsko pravo u odnosu na te zločine, provodeći tako „planirano zataškavanje“. Na primjer, navodno su neki župnici bili odmah razriješeni ili premješteni sa župa, a da razlozi za takve promjene nisu evidentirani ili motivirani. Slične optužbe iznose i protiv pokojnog nadbiskupa Oskara Saiera.

Aktualni nadbiskup Stephan Burger, s druge strane, nije optužen za nedolično ponašanje te je u nekoliko sati intervenirao kako bi izrazio svoju duboku užasnutost rezultatima istrage. Nadbiskup Burger istaknuo je kako „šokiran“ i „bez riječi“ te najavio da je pokrenuo pravne postupke protiv dvojice prethodnika koji su „jednostavno ignorirali crkveni zakon koji je predviđao intervenciju i prijavu slučajeva“.

„Zaprepašten sam da su mogli tako postupiti. Obojica su bili svjesni važnosti i pravne relevantnosti predmeta… Isusovo evanđelje je očito namjerno izopačeno“, dodao je. Kazao je i to da su ta dvojica nadbiskupa „dužni“ žrtvama i preživjelima: „Kao nadbiskup – rekao je – ispričavam se onima koji su pogođeni.“

Sa svoje strane, mons. Zollitsch je preko glasnogovornika rekao da ne želi komentirati konačno izvješće. U prošlosti je već priznao pogreške u videozapisu objavljenom 6. listopada 2022. „Ispravna autoprocjena“, rekao je sudac Endress na konferenciji za novinare, prenosi Vatican News.