Dva gradića u saveznoj državi Texas u potpunosti su zabranila pobačaj, postavši tako “gradovi utočišta za nerođene”.

Omaha i Naples ovog su ponedjeljka usvojili zakon prema kojemu se prekid trudnoće, u bilo kojoj fazi razvoja, smatra kaznenim djelom.

Ovu odluku je na svom Facebook profilu obznanio direktor organizacije Right to Life za Istočni Texas, Mark Lee Dickson, koji je vodi žestoku kampanju kako bi pobačaj diljem Texasa bio u potpunosti zabranjen.

Pojasnivši ključne elemente novog zakona, Dickson je objasnio kako propisi “ne dopuštaju iznimku u slučaju silovanja ili incesta” te zabranjuju upotrebu “hitne kontracepcije”, koja može imati abortivni učinak.

Zbog novog zakona “nijedna klinika za pobačaje nikada neće moći doći u ove gradove slavne savezne države Texas”, dodao je Dickson.

Omaha i Naples tako su postali drugi i treći teksaški gradovi koji su u potpunosti zabranili pobačaj, dok je to u lipnju ove godine već učinio Waskom.

“Postoje već i drugi gradovi ovdje u Texasu koji stavljaju glasovanje o sličnim propisima na svoj dnevni red za sljedeći sastanak”, rekao je Dickson koji je pokrenuo i web stranicu naziva Sanctuary cities for unborn (Gradovi utočišta za nerođene), preko koje nudi pomoć stanovnicima Texasa da i njihovi gradovi donesu slične zakone kao Omaha i Naples.

Trenutno su na popisu novih potencijalnih “utočišta za nerođene” nalaze četiri teksaška grada, među kojima je najveći Abilene koji broji 123 000 stanovnika.

Ivo Džeba | Bitno.net