Kardinal Parolin rekao je da su Sveta Stolica i Kina stalno u procesu dijaloga, podsjetivši na međusobni sporazum potpisan 2018. i produljen 2020. za još dvije godine. Kazao je da je pandemija utjecala i na to područje pa je izrazio nadu da će se „što prije moći nastaviti sastanci i riješiti mnoga druga pitanja koja su na stolu, a tiču se života Crkve u Kini“.

Kineskim katolicima državni tajnik izrazio je molitvenu blizinu, ali je također izrazio divljenje prema njima. „Ponosimo se svjedočanstvom vjere što ga daju. Nadamo se da će uvijek biti dobri građani i katolici“ koji „izražavaju tu dvostruku dimenziju i u svom konkretnom življenju“.

Komentirao je i svoju izjavu nakon potpisivanja sporazuma, kada su Svetom Ocu upućivane kritike zbog otvaranja prema Istoku. Tada je izjavio da će se „Zapad morati ispričati papi Franji.“ Stoga je pojasnio da Papin evanđeoski navještaj možda nije uvijek lako shvatljiv i prihvatljiv. „Papa uistinu pokazuje put, što je nadasve učinio s Fratelli tutti nakon pandemije, što nam može doista pomoći izaći iz suše u kojoj se nalazi naše društvo i krenuti prema izgradnji novog svijeta, boljeg svijeta“, istaknuo je.

Kardinal Parolin kratko se osvrnuo i na Papin oporavak nakon operacije 4. srpnja. Rekao je da teče polako, te da Papi treba vremena, ali da se dobro oporavlja. To potvrđuje i preuzimanje nove obveze, audijencije, kao i putovanje u rujnu kada će pohoditi Mađarsku i Slovačku.

Državni tajnik Svete Stolice u razgovoru je izrazio i svoju zahvalnosti i poštovanje prema talijanskom predsjedniku Sergiju Mattarelli čiji je sedmogodišnji mandat došao svomu kraju. „Uvijek mi je zadovoljstvo susresti ga, baš zbog moralnog i duhovnog stava koji izražava i za poslanja koja je ostvario posljednjih godina.

Kardinal Parolin u Tridentu je boravio nekoliko dana radi odmora. Ondje je otišao, kako je rekao, zbog prekrasne okoline – uz prirodne ljepote, istaknuo je srdačan prijem od svećenika i puka. Nakon odmora očekuje ga povratak poslovnim obvezama u Rim, zatim odlazak u Litvu na biskupsko ređenje novog apostolskog nuncija u Ukrajini Visvaldasa Kulbokasa, a u rujnu će pratiti papu Franju u Mađarsku i Slovačku, prenio je Vatican News.