NA ISTOKU ZEMLJE

DR Kongo: Dva tjedna prije Papina dolaska Islamska država napala crkvu i ubila 10 kršćana

Mnogi se nadaju da će posjet pape Franje doprinijeti izgradnji mira.

Tino Krvavica, CNA
Foto: James Dalrymple/Shutterstock

Foto: James Dalrymple/Shutterstock

Islamska država preuzela je odgovornost za krvavi napad na crkvu u istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo, afričke države koju bi 31. siječnja trebao posjetiti papa Franjo.

U bombaškom napadu na pentekostalnu crkvu u gradu Kasindi ubijeno je najmanje 10 ljudi, a tridesetak ih je ranjeno, prenosi Catholic News Agency.

Kongoanske vlasti za napad su optužile Ujedinjene demokratske stranke (ADF), oružanu skupinu koja djeluje na istoku zemlje te je povezana s Islamskom državom.

Kasnije su iz Islamske države preuzeli odgovornost za napad na svom Telegram računu.

Nasilje na istoku Konga dovelo je do ozbiljne humanitarne krize. Procjene govore kako je više od pet milijuna osoba moralo napustiti svoje domove.

U listopadu prošle godine ADF je napao katoličku misijsku bolnicu u sjeveroistočnoj pokrajini Sjeverni Kivu, ubivši šest pacijenata te katoličku redovnicu.

Još jedna oružana skupina, M23, smaknula je 131 čovjeka u sklopu “kampanje ubijanja, silovanja, otmica i pljački protiv dvaju sela”, objavio je UN 8. prosinca.

Mnogi se nadaju da će posjet pape Franje (koji će od 31. siječnja do 3. veljače boraviti u glavnom gradu Kinshasi, na zapadu zemlje) doprinijeti izgradnji mira.

Tako je dobitnik Nobelove nagrade za mir Denis Mukwege izjavio je kako se nada da će Papin pohod baciti svjetlo na “zločine protiv čovječanstva” koji se odvijaju u istočnim pokrajinama DR Konga.

Tome bi trebao pripomoći i predviđeni susret pape Franje sa žrtvama iz tih područja u Apostolskoj nuncijaturi u Kinshasi.

Dodajmo kako će Sveti Otac iz DR Konga odletjeti u posjet drugoj afričkoj državi, Južnom Sudanu, gdje će boraviti do nedjelje 5. veljače.