Drugi najviši toranj Sagrade Familije jučer je i službeno dovršen postavljanjem ogromne pet i pol tona teške svjetleće zvijezde na njegov vrh.

Visok 138 metara novosagrađeni toranj posvećen Blaženoj Djevici Mariji prvi je dovršeni toranj slavne španjolske bazilike još od 1976. godine.

Betlehemska zvijezda koja od ove srijede krasi njegov vrh sagrađena je od čelika i stakla, ima 12 krakova, a promijenit će vizuru Barcelone kako danju tako i noću.

Događaj je obilježio i papa Franjo koji je tom prilikom poslao videoporuku. “Mir i dobro! Ovim srdačnim franjevačkim pozdravom pridružujem vam se iz Rima u trenutku kada se pali zvijezda na tornju Djevice Marije bazilike Sagrade Familije”, rekao je Papa.

U svojoj je poruci posebnu blizinu iskazao najsiromašnijim stanovnicima Barcelone, kao i starijima i bolesnima, te mladima čija je budućnost ugrožena iz različitih razloga. “Dragi prijatelji, danas zvijezda na Marijinom tornju sjaji za sve vas”, rekao je.

Franjo se u svojoj poruci spomenuo i jučerašnje svetkovine Bezgrešnog začeća Marijina, koje je prikazano na jednom od portala bazilike.

“Gaudí je htio da ovaj misterij okruni portal vjere – prvi koji je izgradio – tako da, dok se molimo Presvetom Trojstvu, naučimo poput Marije biti hramom ove tajne i slaviti Boga u duhu i istini”, rekao je Sveti Otac.

“Ohrabrujem vas da i vi slijedite primjer Djevice Marije svakodnevnim gestama ljubavi i služenja. Bezgrešna ljepota naše Majke je jedinstvena i istovremeno nas privlači”, nastavio je Papa te zaključio:

“Neka vas ova zvijezda koja će od danas svijetliti obasja tako da dok prelazite po zrncima krunice možete jednom zauvijek reći ‘da’ Gospodinovoj milosti i reći odlučno ‘ne’ grijehu.”

Sagrada Familia, koja slovi kao najstarije aktivno gradilište na svijetu, trebala je biti dovršena 2026. godine, ali pandemija koronavirusa utjecala je na promjenu plana. Novi datum završetka gradnje tek treba biti određen.

Kada bude u potpunosti izgrađena, Sagrada Familia će imati 18 tornjeva, 12 posvećenih apostolima, četiri evanđelistima te Isusu i (jučer dovršeni) Djevici Mariji. Kristov toranj bit će visok 172 metra, što će Sagradu Familiju učiniti najvišom crkvom na svijetu.