Američki predsjednik Donald Trump održao je sinoć anualni “govor o stanju nacije” u kojem se zauzeo za zaštitu vjerskih sloboda te ponovno pozvao Kongres da zabrani kasne pobačaje.

Podsjetivši na slučaj Ellie Schneider, danas zdrave dvogodišnje djevojčice koja je rođena prijevremeno nakon samo 21 tjedna i šest dana, Trump je istaknuo da je “svako dijete čudo života”.

“Zahvaljujući modernim medicinskim čudima, 50 posto beba koje se rode iznimno preuranjeno u bolnici u kojoj je rođena Ellie (Bolnica sv. Luke u Kansas Cityju, op. a.) danas preživi. Naš cilj je osigurati da svaka beba dobije najbolju šansu kako bi napredovala i rasla kao i Ellie. Stoga tražim da Kongres osigura dodatnih 50 milijuna dolara kako bi se financirala neonatalna istraživanja za najmlađe američke pacijente. Također, zbog toga večeras i ovdje pozivam članove Kongresa da izglasaju zakon kojim bi se napokon zabranili kasni pobačaji beba.”

“Bez obzira na to jesmo li republikanci, demokrati ili nezavisni, sigurno se svi moramo složiti da je svaki ljudski život sveti dar od Boga!” naglasio je američki predsjednik.

Donald Trump tako je ponovio poziv koji je uputio kongresnicima tijekom prošlogodišnjeg “govora o stanju nacije”.

“Kako bismo obranili dostojanstvo svake osobe, tražim od Kongresa da progura zakon kojim bi se zabranili kasni pobačaji djece koja mogu osjetiti bol u majčinoj utrobi. Radimo zajedno kako bismo izgradili kulturu koja njeguje nevin život!” poručio je tada.

Jučerašnji je pak govor sadržavao još jednu temu od velike važnosti za američke konzervativne kršćane koji čine značajan dio Trumpove glasačke baze – pitanje vjerskih sloboda koje se tijekom Obamina dva mandata našlo na udaru.

“Moja administracija također brani vjerske slobode, a to uključuje i ustavno pravo na molitvu u javnim školama. U Americi ne kažnjavamo molitvu. Ne skidamo križeve. Ne branimo vjerske simbole. Ne stavljamo propovjednicima i pastorima brnjice na usta. U Americi slavimo vjeru. Cijenimo religiju. Uzdižemo naš glas u molitvi i podižemo pogled k Božjoj slavi!”

Cjeloviti Trumpov govor (na engleskom jeziku) možete pročitati OVDJE.