Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u utorak izvršnu uredbu o “poboljšanju stanja vjerskih sloboda u svijetu”.

Kako prenosi CNA, u uredbi su vjerske slobode nazvane “moralnim i nacionalno-sigurnosnim imperativom” te “vanjskopolitičkim prioritetom Sjedinjenih Američkih Država”.

Trump je u dokumentu pozvao na “snažno” uključivanje civilnih organizacija u drugim zemljama, također uputivši poziv Državnom tajništvu da, u suradnji s američkom Agencijom za međunarodni razvoj”, izradi plan kojim bi se pitanje vjerskih sloboda “prioritiziralo” u vanjskoj politici i stranoj pomoći. Međunarodna zaštita vjerskih sloboda također će postati dijelom američke diplomacije.

Traženi proračun, kako stoji u uredbi, za gušenje vjerskog nasilja i progona u inozemstvu te zaštitu vjerskih manjina, bio bi 50 milijuna dolara po fiskalnoj godini.

Prema pisanju CNA, jedan visoki dužnosnik istaknuo je kako se izvršna uredba naslanja na Trumpov govor u Ujedinjenim narodima iz rujna prošle godine.

Tom prilikom Donald Trump izjavio je: “Danas, jasno i u zajedništvu, Sjedinjene Američke Države pozivaju svjetske nacije da zaustave vjerski progon. Zaustavite zločine nad ljudima vjere.”

Dodajmo kako je američki predsjednik uredbu potpisao nakon posjeta svetištu Ivana Pavla II. u glavnom američkom gradu Washingtonu, gdje je pred kipom poljskog sveca položio vijenac povodom 100. obljetnice njegovog rođenja.

Trumpov posjet, premda unaprijed planiran, naišao je na oštre osude washingtonskog nadbiskupa u kontekstu prosvjeda zbog policijskog ubojstva Georgea Floyda.

“Smatram zbunjujućim i ponižavajućim da je bilo koji katolički vjerski objekt dopustio biti tako strašno zloupotrebljen i manipuliran na način koji krši naše vjerske principe. Ti prinicipi nas pozivaju da branimo prava svih ljudi, čak i onih s kojima se ne slažemo”, stoji u priopćenju koje je potpisao nadbiskup Washingtona Wilton Gregory.

Nadbiskup Gregory osudio je rastjerivanje prosvjednika u blizini Bijele kuće, koje se dogodilo dan prije, kako bi Trump mogao posjetiti episkopalnu crkvu i fotografirati se s Biblijom u ruci. Pritom je dodao da sveti papa Ivan Pavao II. ne bi odobrio upotrebu suzavca i drugih sredstava kako bi se utišali, rastjerali ili plašili prosvjednici zbog prilike da se fotografiraju ispred mjesta slavljenja i mira.

„Sveti Ivan Pavao II. bio je gorljivi branitelj prava i dostojanstva ljudskih bića. Njegova ostavština živo svjedoči o toj istini”, zaključio je washingtonski nadbiskup.

S druge strane, pentekostalni pastor Eugene F. Rivers izjavio je za CNA kako ne vidi način na koji bi “svetište ili neko drugo mjesto bogoslužja moglo odbiti posjet osobe koja želi odati počast ili moliti – a kamoli predsjednika”.

“Oni koji predsjednika nazivaju griješnikom trebali bi se sjetiti da je Isus redovito izazivao skandal prihvaćajući i jedući s onima koji su za vrijeme njegova života bili smatrani nepopularnima i nepodobnima. Mislim da bi Isus prihvatio svakoga – uključujući Trumpa.”