Don Jakoslav Banić (misionar u Ugandi), razmatranje za srijedu 18. listopada 2023.

Prema definiciji, prijateljstvo je potpuno povjerenje, pozitivan odnos između dviju ili više osoba. Ono se gradi na zajednički proživljenim životnim stvarnostima. Karakteristike su prijateljstva slobodan izbor, zajednička aktivnost, iskrenost, raspoloživost u potrebi. Prijatelj je lojalan, razumije u svakom trenutku, suosjeća u patnji te hrabri u ključnim trenutcima; prijatelj oprašta.

Sve navedeno samo su neka od obilježja Kristova prijateljskog odnosa s njegovim učenicima. Prijateljstvo koje je Krist gradio s učenicima više se temeljilo na njegovu odnosu prema njima nego na njihovu odnosu prema njemu. Bio je to učiteljski odnos, u kojem Krist želi razotkriti u potpunosti sebe i svoje božansko poslanje. Na samom će kraju Isus biti jasan prema učenicima, kad im kaže: „Vi ste moji prijatelji ako činite ono što vam zapovijedam… Vas sam nazvao prijateljima jer sam vam rekao sve što sam čuo od svojeg Oca.“ (Usp. Iv 15, 15 – 17.)

Prvo čitanje svjedoči o Pavlovu iskustvu razočarenja u svoje „prijatelje“: „Za prve moje obrane nitko ne bijaše uza me, svi me napustiše.“ Pavao želi naglasiti da nas istinski prijatelj ne će nikada napustiti, da će uvijek biti uz nas, te nastavlja: „Gospodin je stajao uza me, on me krijepio.“ Gospodin je istinski prijatelj, koji nas ne napušta, uvijek je uz nas, kada to i ne zaslužujemo. On je pravedan i svet u svim svojim djelima; on ne može protiv sebe te tako ostaje uvijek uz nas.

Sv. Luka, kojega danas slavimo u misijskom mjesecu listopadu, želi poslati jasnu poruku svima nama koji se zovemo Isusovim prijateljima: „Žetva je velika, ali radnika malo.“ Isus – prijatelj poziva u žetvu svoje prijatelje – nas koji vjerujemo u njega. Poziva nas da molimo njegova Oca, gospodara žetve, da pošalje radnike u žetvu svoju. Krist, koji je svoj prijateljski odnos s nama potvrdio umrijevši na križu za nas, poziva nas da to isto i mi učinimo za druge, slijedeći primjer koji nam je ostavio. Unatoč svim patnjama i mukama koje ćemo morati proći, žrtva na koju nas Isus poziva – ići po svem svijetu i propovijedati evanđelje – nije razočarenje, već radost spasenja tolikih koji još uvijek žive u tami i zarobljenosti svijeta.

Da bismo uspjeli u tom poslanju, važno je ostvariti prijateljstvo s Isusom Kristom, istinskim prijateljem, dopustiti mu da nas pouči i izgradi u tom odnosu poput apostola. Stoga je na nama da izgrađujemo prijateljstva, a na poseban način prijateljstvo s Bogom. „Naše prijateljstvo s Bogom najvažniji je i najiskreniji odnos u našem životu, ali duhovna važnost prijateljstva širi se i izvan našeg odnosa s Bogom.“

Poziv je današnje Božje riječi vrlo jasan, a upućen je svim njegovim prijateljima – nama: objaviti slavu njegova kraljevstva svim narodima, živjeti onu ljepotu koju smo kao prijatelji i sami osjetili, svjedočeći ju i šireći do kraja svijeta.

Posjetite stranicu www.misije.hr i pratite aktivnosti Nacionalnoga misijskog ureda na društvenim mrežama: www.facebook.com/missioHR i www.instagram.com/misije.hr. Za sve dodatne informacije slobodno se javite Nacionalnomu misijskom uredu u Zagrebu na telefon: 01/ 56 35 055 ili e-adresu: missio.croatia@misije.hr