General dominikanskog reda Bruno Cadoré OP objavio je jučer u Vatikanu da će red propovjednika dati svoje samostane koji su prazni na korištenje za smještaj izbjeglica, objavili su mediji.

Francuski dominikanac izrekao je to na tiskovnoj konferenciji u Tiskovnom uredu Svete Stolice te objasnio odluku reda:

“Problem izbjeglica ne tiče se samo onih ‘drugih’. Sve osobe koje prolaze kroz poteškoće dijele zajedničku sudbinu s nama.”

Kao primjer samostana koji će biti ustupljen o. Cadoré  naveo je onaj u talijanskom gradu Pizzi. Red je razmišljao o prodaji te zgrade, ali sada je odlučeno da će je ustupiti udruzi koja se bavi smještajem izbjeglica i koja će ga tamo organizirati.

General dominikanskog reda pozvao je i na javnu raspravu o izbjeglicama koja će u svakoj pojedinoj državi stvoriti jasnu i odlučnu politiku njihova zbrinjavanja.

Tiskovna konferencija održana je radi predstavljanja programa zatvaranja jubileja 800 godina dominikanskog reda. General je najavio kako će se on zaključiti održavanjem velike konferencije na sveučilištu Angelicum u Vatikanu. Konferencija “Idi i naviještaj Evanđelje” trajat će do 21. siječnja, a na njoj će sudjelovati preko 600 redovnika i laika. Bit će zaključena svečanim euharistijskim slavljem koje će predvoditi papa Franjo.

Goran Andrijanić | Bitno.net