Nadbiskup New Yorka, kardinal Timothy Dolan, kritizirao je nedavni naputak Demokratskog nacionalnog odbora po kojem svi članovi Demokratske stranke moraju biti za abortus i opisao ga kao “uznemirujuću netoleranciju”.

“Ovo obećanje po kojemu će Vijeće podržati samo kandidate koji daju potporu neograničenom pristupu abortusu jako uznemirava. Demokratska stranka već sada podržava abortus tijekom svih devet mjeseci trudnoće i još traži od poreznih obveznika da ga plaćaju. I sada još tvrde kako ‘biti demokrat’, štoviše ‘biti Amerikanac’ znači podržavati ovu agendu”, reagirao je kardinal.

“Istinska solidarnost s trudnicama i njihovom djecom ide iznad svih stranačkih crta. Abortus ne čini žene jačima. Žene zaslužuju bolje od toga”, poručio je.

Njegova reakcija uslijedila je nakon što je predsjednik Odbora Tom Perez rekao kako “svaki demokrat kao i svaki Amerikanac mora podržavati ženino pravo da donese odluku o svom tijelu i svom zdravlju”.

Tako je Perez odgovorio na prigovore pro-choice grupa koje su napale Odbor jer je podržao Heatha Mella, demokrata koji je trenutačno u utrci za gradonačelnika Omahe.

Mello je svojedobno podržao zakon savezne države Nebraske po kojem žena koja želi abortus mora biti informirana o svom pravu da traži ultrazvuk prije toga.

To je bilo dovoljno da Mello u očima pro-choice udruga bude inkriminiran kao političar koji ne smije biti podržan, a Perez se sada složio s tim i praktički uveo stranačku diktaturu po tom pitanju. Pri čemu treba znati da u Demokratskoj stranci već dugo nema visoko pozicioniranog političara s ozbiljnim pro-life stajalištima. Sada je to i službeno.

“U ime različitosti i inkluzivnosti, svi članovi Demokratske stranke, bili pro-life ili pro-choice, trebaju natjerati svoje vodstvo da promijeni ovu netolerantnu poziciju”, rekao je kardinal, inače predsjednik Vijeća Biskupske konferencije SAD-a za pro-life aktivnosti.

Hoće li njegov apel imati nekog učinka ili je Demokratska stranka po tom pitanju postala nepovratno jednoobrazna, tek treba vidjeti.

Goran Andrijanić | Bitno.net