Nakon što je sveučilišna profesorica  s isusovačkog fakulteta u Bostonu Kerry Cronina prije desetak godina uočila trend smanjenja odlazaka na spojeve među svojim studentima, povukla je jedan prilično zanimljiv potez: odlučila je davati dodatne bodove studentima koji pristanu odlaziti na spojeve u sklopu posebnog projekta pod nazivom Dating project.

Iako ovakvo što na prvi pogled može zvučati pomalo neozbiljno za sveučilišnu razinu obrazovanja, profesorica psihologije objašnjava kako je riječ o ozbiljnom pokušaju da studentima pomogne u razumijevanju što izlasci na spojeve zapravo jesu, kao i u shvaćanju potrebe za smislenim odnosima u vremenu u kojem je sve raširenija ‘kultura’ odnosa za jednu noć.

S vremenom se projekt razvio te je postao tema istoimenog dokumentarnog filma koji će uskoro biti prikazaan u 600 kino dvorana. Film prati pet osoba koje su sudjelovale na projektu u dobi između 20 i 40 godina, a, kako stoji u njegovome opisu, u njemu nema scenarija niti glumaca, nego je riječ o stvarnim ljudima koji žele zasnovati dugoročan odnos.

Pokretačica ideje priznaje da su njezinim studentima odlasci na spojeve bili zahtjevniji nego što je to ona sama očekivala, a kao glavni razlog navodi kulturu koja gura mlade da imaju spolnu intimnost u vrlo ranoj fazi odnosa. Problem su dodano otežale društvene mreže i komunikacija koja je velikim dijelom prešla u online sferu, zbog čega mladi često nemaju niti osnovne vještine društvenog ophođenja uživo.

Iz tog je razloga profesorica sa sveučilišta u Bostonu odredila “tradicionalna pravila” za spojeve u sklopu projekta. Spoj mora trajati između 45 i 90 minuta s osobom za koju ste zainteresirani u romantičnom smislu, to jest ne smije biti riječ o običnom prijateljstvu. Muškarac mora platiti račun i osobno pozvati djevojku: ne putem maila, Facebooka ili sms poruke. Spoj ne smije uključivati alkohol, ljubljenje i seks. Spoj mora biti dogovoren u roku od tri dana od poziva. Muškarac mora imati “određen i jednostavan plan za spoj” i nitko ne smije odlučivati umjesto njega kako će spoj izgledati.

Od početka projekta stotine su mladih bile uključene u njega i pisali o svojim iskustvima, a Cronin je održala predavanja na preko 60 sveučilišta na kojima se susrela s istim problemom koji je uočila i na sveučilištu u Bostonu.

Dokumentarni film The Dating Project izrađen je u partnerstvu s nekoliko manjih izdavačkih kuća, a bit će premijerno prikazan u utorak 17. Travnja.

Ivo Džeba | Bitno.net