REZULTAT DUGOGODIŠNJEG PROJEKTA

Dokumentarni film koji bi trebao mladima pomoći oživjeti zaboravljenu kulturu ‘spojeva’

Pokretačica ideje priznaje da su njezinim studentima odlasci na spoj bili zahtjevniji nego što je to ona sama očekivala.

Nakon što je sveučilišna profesorica  s isusovačkog fakulteta u Bostonu Kerry Cronina prije desetak godina uočila trend smanjenja odlazaka na spojeve među svojim studentima, povukla je jedan prilično zanimljiv potez: odlučila je davati dodatne bodove studentima koji pristanu odlaziti na spojeve u sklopu posebnog projekta pod nazivom Dating project.

Iako ovakvo što na prvi pogled može zvučati pomalo neozbiljno za sveučilišnu razinu obrazovanja, profesorica psihologije objašnjava kako je riječ o ozbiljnom pokušaju da studentima pomogne u razumijevanju što izlasci na spojeve zapravo jesu, kao i u shvaćanju potrebe za smislenim odnosima u vremenu u kojem je sve raširenija ‘kultura’ odnosa za jednu noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S vremenom se projekt razvio te je postao tema istoimenog dokumentarnog filma koji će uskoro biti prikazaan u 600 kino dvorana. Film prati pet osoba koje su sudjelovale na projektu u dobi između 20 i 40 godina, a, kako stoji u njegovome opisu, u njemu nema scenarija niti glumaca, nego je riječ o stvarnim ljudima koji žele zasnovati dugoročan odnos.

Pokretačica ideje priznaje da su njezinim studentima odlasci na spojeve bili zahtjevniji nego što je to ona sama očekivala, a kao glavni razlog navodi kulturu koja gura mlade da imaju spolnu intimnost u vrlo ranoj fazi odnosa. Problem su dodano otežale društvene mreže i komunikacija koja je velikim dijelom prešla u online sferu, zbog čega mladi često nemaju niti osnovne vještine društvenog ophođenja uživo.

Iz tog je razloga profesorica sa sveučilišta u Bostonu odredila “tradicionalna pravila” za spojeve u sklopu projekta. Spoj mora trajati između 45 i 90 minuta s osobom za koju ste zainteresirani u romantičnom smislu, to jest ne smije biti riječ o običnom prijateljstvu. Muškarac mora platiti račun i osobno pozvati djevojku: ne putem maila, Facebooka ili sms poruke. Spoj ne smije uključivati alkohol, ljubljenje i seks. Spoj mora biti dogovoren u roku od tri dana od poziva. Muškarac mora imati “određen i jednostavan plan za spoj” i nitko ne smije odlučivati umjesto njega kako će spoj izgledati.

Od početka projekta stotine su mladih bile uključene u njega i pisali o svojim iskustvima, a Cronin je održala predavanja na preko 60 sveučilišta na kojima se susrela s istim problemom koji je uočila i na sveučilištu u Bostonu.

Dokumentarni film The Dating Project izrađen je u partnerstvu s nekoliko manjih izdavačkih kuća, a bit će premijerno prikazan u utorak 17. Travnja.

Ivo Džeba | Bitno.net


Objavljeno: 16. travnja 2018.

Možda vam se svidi