Drugi biskupi u njegovim godinama odlaze u mirovinu, a on započinje svoj novi život: pet godina nakon odreknuća na mjesto nadbiskupa, o. Lorenzo Voltolini Esti konačno postaje trapist. U samostanu želi svojom molitvom poduprijeti Crkvu, izvijestio je 7. lipnja katholisch.de.

Bivši nadbiskup Portovieja u Ekvadoru sada je redovnik sa svečanim zavjetima. Krajem svibnja Lorenzo Voltolini Esti položio je svečane zavjete u trapističkom samostanu Paraíso, kako je objavio njegov red. Godine 2018. tada 70-godišnji nadbiskup Papi je ponudio odreknuće od službe jer se želio posvetiti molitvi. Nakon što je Papa prihvatio njegovo odreknuće od službe, objavio je da želi ući u samostan Santa María del Paraíso u gorju Anda.

Nakon pet godina, Voltolini je sada, u dobi od 75 godina, sa svečanim zavjetima definitivno postao trapist. Svečano zavjetovanje slijedi nakon novicijata i privremenih zavjeta te se njime dovršava konačna inicijacija u Red. „Nikada nisam imao na umu samostan, ali život misionara i biskupa dao mi je shvatiti da Crkva ne može preživjeti bez molitve i unutarnjeg života“, objasnio je nadbiskup 2018. godine. Otklanja kritike svog ulaska u red: „Ne bježim od svijeta, nego gledam svijet iz druge dimenzije, Božje“.

Talijan Voltolini Esti rođen je u Lombardiji 1948. godine. Godine 1974. zaređen je za svećenika, a nakon nekoliko godina u domovini bio je misionar u Ekvadoru od 1979. godine. Godine 1993. postao je pomoćni biskup, a 2007. nadbiskup Portovieja u zapadnom Ekvadoru.

Cisterciti strožeg obreda, poznati i kao trapisti, red su u tradiciji svetog Benedikta. Njihov je život obilježen kontemplacijom i strogom povučenošću. Nose bijeli habit s crnim dijelom odjeće na ramenu. Samostan Paraíso osnovali su 1999. redovnici iz španjolske trapističke opatije San Isidro de Dueñas kao prvi katolički muški samostan u Ekvadoru.