Papa Franjo u subotu je priznao herojski stupanj kreposti mladog Brazilca Guida Schäffera kojeg su zvali i “Anđeo surfera”. Tim je činom Schäffer došao na korak do beatifikacije.

Kako prenosi CNA, Schäffer je rođen u Brazilu 22. svibnja 1974., a odrastao je u blizini pješčanih plaža četvrti Copacabana u Riju. Otac mu je bio liječnik, a majka je bila vrlo aktivna u karizmatskom pokretu obnove u njihovoj župi i usadila mu je ljubav prema Svetom pismu i molitvi.

Kao student medicine, Schäffer je bio aktivan član karizmatske molitvene grupe pod nazivom Canção Nova (Nova pjesma), koju je utemeljio vlč Jonas Abib. Schäffer je kasnije suosnovao, zajedno sa svojom djevojkom i svećenikom poznatim kao vlč. Jorjão, molitvenu grupu “Vatra Duha Svetoga”.

Tijekom specijalizacije od 1999. do 2001. Schäffer je radio kao liječnik opće prakse u bolnici Santa Casa de Misericórdia. Također je počeo volontirati u jednoj katoličkoj zajednici koja je pružala pastoralnu službu hospitaliziranim osobama.

Za vrijeme jedne duhovne obnove, Schäffer je bio dirnut retkom iz Biblije: “Ne okreći lica od siromaha, pa ni Bog neće okrenuti lica od tebe” (Tob 4:7). Zatražio je Božje oproštenje i molio: “Isuse, pomozi mi brinuti se za siromahe.”

Tjedan dana kasnije upoznao je Misionarke ljubavi Majke Terezije i ubrzo počeo surađivati s njima kako bi ponudio medicinsku skrb u nekim od najsiromašnijih četvrti Rija. Pozvao je druge liječnike iz svoje bolnice da mu se pridruže, a doveo je i mlade iz svoje molitvene skupine i bolničke službe da volontiraju.

Jedna od sestara prisjetila se kako je Schäffer sa svakim od osoba kojima je služio govorio o Kristu, brinući se “i za njihovo tijelo i za njihovu dušu”.

“Molio je sa svakim od njih i za svakoga od njih, uvijek ih pozivajući na primanje sakramenata kao izvor milosti i zajedništva s Bogom”, rekla je.

“Njegova jedina briga bila je spasiti duše  – vodeći što više ljudi do osobnog iskustva s Kristom.”

Osjetivši duhovni poziv Schäffer je 2002. započeo studij filozofije u samostanu São Bento. Između predavanja u bogosloviji volontirao je u lokalnoj bolnici. Preselio se u Nadbiskupijsko sjemenište São José u Rio de Janeiru 2008., gdje se posvetio evangelizaciji nastavivši s brigom za bolesne i surfanjem.

Schäffer je poginuo u nesreći 1. svibnja 2009. godine. Dok je surfao sa svojim prijateljima na plaži u Riju glavom je udario od dasku te se utopio.

Godine 2019. plaža na kojoj je poginuo službeno je preimenovana u njegovu čast: Praia do Guido.

Vlč. Jorjão, koji je u napisao knjigu o njegovom životu, rekao je: “Nikada nisam vidio nekoga s toliko vjere, a u isto vrijeme tako normalnog. Svatko tko ga je poznavao bio je siguran da ima posla s Božjim čovjekom.”