Sveti Otac Franjo imao je “dug i privržen razgovor” s Edith Bruck u Domu svete Marte, u blizini bazilike sv. Petra u Vatikanu.
„Papa i gospođa Bruck posebno su istaknuli neprocjenjivu vrijednost prenošenja sjećanja iz prošlosti na najmlađe, pa čak i njezinim najbolnijim oblicima kako se ne bi ponovile slične tragedije”, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice, koje prenosi Vatican News.

Inače, papa Franjo je još u veljači 2021. godine posjetio Edith Bruck u njezinu domu u Rimu. Gospođa Bruck se rodila 1931. godine u Mađarskoj, ali se nakon Drugoga svjetskog rata, odnosno u njezinim 20-im godinama života, preselila u prijestolnici Italije. Preživjela je nacističke koncentracijske logore Auschwitz-Birkenau i Dachau, gdje je bila zatvorena s roditeljima, dvojicom braće i sestrom u dobi od 12 godina.

Njezini roditelji i jedan brat umrli su u navedenim koncentracijskim logorima, a nju i drugoga brata i sestru oslobodili su saveznici 1945. godine.

Gospođa Bruck se na početku susreta s Papom u Domu sv. Marte posebno zahvalila Svetom Ocu što je tijekom posjeta Mađarskoj i Slovačkoj u rujnu 2021. godine podsjetio svjetsku javnost na antisemitizam i strahote koje su Židovi proživjeli tijekom Drugog svjetskog rata, a zahvalila mu se što je to isto ponovio i na kraju opće audijencije, uoči 77. obljetnice oslobođenja logora smrti Auschwitz-Birkenau u srijedu 26. siječnja, dan prije njihova susreta u Vatikanu.

Podsjetimo, tada je Papa kazao da je „potrebno sjećati se istrebljenja milijuna Židova i ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti kako se ta se neizreciva okrutnost nikad više ne bi ponovila“.
„Pozivam sve, posebno odgajatelje i obitelji da jačaju u novim generacijama svijest o užasu te crne stranice povijesti. Ne smijemo ju zaboraviti, kako bismo mogli graditi budućnost u kojoj se ljudsko dostojanstvo više neće gaziti“, rekao je papa Franjo u srijedu 26. siječnja na kraju opće audijencije.