Sveučilište, koje je pripadalo nadbiskupiji Managua, bavilo se filozofskom i teološkom formacijom sjemeništaraca. Zakonski je ukinuto zbog „dobrovoljnog raspuštanja”, piše Vatican News.

Dana 18. svibnja nikaragvanski mediji izvijestili su o ukidanju još jednog katoličkog sveučilišta, na temelju odluke o „dobrovoljnom raspuštanju” koju je donijelo Ministarstvo unutarnjih poslova protiv Katoličkog sveučilišta Bezgrešnog začeća nadbiskupije Managua (Ucicam).

U posljednjih godinu dana vlasti Nikaragve zatvorile su još 17 privatnih sveučilišta na taj „dobrovoljni” način. Protivnici to smatraju načinom pritiska na one koji im se suprotstavljaju.

Katoličko sveučilište Bezgrešnog začeća je svečano otvoreno 2011. i također je služilo kao centar za formaciju sjemeništaraca iz mjesnih crkava u Srednjoj Americi, pružajući formaciju iz filozofije i teologije. Nalazila se u istim prostorijama kao i sjemenište „La Purísima” u Managui.

U Nikaragvi je biskup Rolando Álvarez također u zatvoru od veljače prošle godine, lišen državljanstva i osuđen na 26 godina zatvora. Sveta Stolica trenutačno nema nikakvo diplomatsko predstavništvo u Nikaragvi, nakon što je njezin otpravnik poslova, mons. Marcel Diouf, napustio zemlju 17. ožujka na zahtjev vlade.