U noći sa subote na nedjelju diktatura u Nikaragvi uhitila je dvojicu katoličkih svećenika iz biskupije Estelí i jednog svećenika iz biskupije Jinotega, prenosi CNA.

List El Confidencial potvrdio je da su uhićeni svećenici iz biskupije Estelí, vlč. Julio Ricardo Norori iz župe sv. Ivana Evanđelista u gradu San Juan del Río Coco i vlč. Iván Centeno iz župe Bezgrešnog začeća Marijina u gradu Jalapa. Inače riječ je o biskupiji na čijem je čelu utamničeni biskup Rolando Álvarez. Treći svećenik koji je uhićen je vlč. Cristóbal Gadea, iz župe Gospe od Milosti.

Neimenovani izvor je za novine La Prensa kazao kako uhićenja nije izvršila policija, već naoružane osobe koje su putovale u kamionetima. “Nemamo informacija o tome gdje su, ali vjerujemo da su prebačeni u Managuu”, kazao je izvor.

Nikaragvanska istraživačica i odvjetnica Martha Patricia Molina na svojem je Facebook profilu navela da su “paravojske i policija započele operaciju zastrašivanja i otimanja svećenika i župljana”.

“Tri svećenika su oteta. Najmanje pet ih je ‘posjećeno’, odvedeno, te vraćeno nakon prijetnji. U biskupiji León je također bilo zastrašivanja od strane policije”, napisala je Molina.

Prema njezinim riječima, trojica uhićenih svećenika bila su “jasni u svojim propovijedima”, jer su se neprestano bavili “evanđeoskim temama, prije svega nepravdama koje se svakodnevno doživljavaju”.

Vezano za uhićenje svećenika oglasio se i prognani pomoćni biskup Manague, Silvio José Báez, osudivši na Twitteru “žestoki progon protiv Katoličke Crkve” koji vrši “Sandinistička diktatura Daniela Ortege”.

Prelat je zamolio “Crkvu u cijelom svijetu za molitvu za Nikaragvu i za našu progonjenu Crkvu”.