Film

Katolička Crkva uskoro će dobiti nove blaženike. Riječ je o biskupu i osamnaest redovnika koje su tijekom sukoba u Alžiru sredinom devedesetih godina ubili islamistički teroristi.

Među njima su i sedmorica trapista iz samostana Majke Božje Altaške koje su teroristi 1996. godine oteli, a potom i pogubili. O njihovoj priči snimljen je film “O ljudima i bogovima”, jedan od najdojmljivijih filmova s religijskom tematikom.

Prema riječima postulatora, trapističkog monaha o. Thomasa Georgeona, dekret o beatifikaciji trebao bi biti objavljen tijekom siječnja.

“Iskazati poštovanje ovim mučenicima također znači iskazati poštovanje svima onima koji su položili svoje živote u Alžiru u tim mračnim vremenima – za svoju zemlju i za svoju vjeru”, kazao je o. Georgeon u razgovoru za “Svijet i misije”.

U sukobima koji su počeli 1992. godine, kada je Alžirska vlada poništila rezultate izbora prema kojima bi na vlast došao Front islamskog spasa. Masovna uhićenja uzrokovala su nastajanje različitih islamističkih gerilskih skupina koje su osim napada na vojsku i policiju, organizirale i napade na civilno stanovništvo. U listopadu 1993. Oružana islamska grupa (GIA) priopćila je kako je proglasila rat strancima koji borave u Alžiru, te su započele otmice i ubojstva.

Među brojnim žrtvama Alžirskog građanskog rata koji je završio tek 2002. godine, bio je i oranski biskup Pierre Lucien Claverie, te sedmorica trapista koji nisu željeli napustiti svoj samostan u Tibhirinu.

“Svi su imali prigodu vratiti se kući, ali nakon razgovora o tome hoće li ostati ili otići, poželjeli su ostati na svom mjestu jer je njihov apostolat, u tom okruženju, pa čak i u opasnim okolnostima, bio dio njihova misionarskog poziva: slijediti primjer Isusa za spasenje duša. Mislim da su svi bili jedno s alžirskim narodom. Njihova prisutnost nije bila „slučajna“, odabrali su ovu zemlju, ovaj narod, svjesni da su gosti u Alžiru”, kazao je postulator o. Thomas u razgovoru za Katolički tjednik.

Dvije godine prije tragičnog događaja, prior samostana otac Christian de Chergé napisao je oporučno pismo koje je postalo suvremenim religioznim klasikom i u čijem sadržaju dolazi do izražaja njegova slutnja smrti, ali istovremeno i duboka vjernička otvorenost i predanost Božjoj volji.

“Oni koji će me ubiti moraju znati da će time biti ostvarena moja nestrpljiva želja te ću moći, ako Bog da, susresti svoj pogled s Očevim pogledom da bih s njim promatrao njegovu djecu muslimane, takvu kakvu ih On vidi, sve obasjane Kristovom slavom, i plodom njegove žrtve, ispunjene darom Duha Svetoga čija će tajna radost uvijek biti ostvarivati zajedništvo i sličnost poigravajući se različitostima”, napisao je o. Christian.

Njegovu oporuku možete pročitati na ovom linku.

Alžirski mučenici – molite za nas!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net