Katoličko sveučilište u Americi ne smije prodavati haljinu koju je u filmu „Čarobnjak iz Oza” nosila legendarna glumica Judy Garland dok sud ne riješi pravni spor o vlasništvu toga odjevnog predmeta, rekao je savezni sudac, piše CNA.

Kao što smo već pisali, sveučilište je najavilo i zakazalo aukciju haljine nadajući se kako će prikupiti više od milijun dolara za svoj dramski odjel. Međutim, pravni izazov pojavio se kada je Barbara Ann Hartke iz Wisconsina, inače 81-godišnja nećakinja dominikanskog svećenika i bivšeg profesora drame, osporila sveučilištu vlasništvo nad haljinom.

Podsjetimo, haljina čija se vrijednost procjenjuje na oko milijun dolara bila je dar Oskarom nagrađene glumice Mercedes McCambridge vlč. Gilbertu Hartkeu, utemeljitelju dramske škole pri Američkom katoličkom sveučilištu. Gospođa Hartke sada tvrdi kako bi haljina trebala pripasti njoj jer je ona najbliža svećenikova živuća rođakinja.

Stoga je sudac Paul Gardephe 23. svibnja privremeno zabranio aukciju te presudio kako je tužba svećenikove nećakinje utemeljena. Planirana aukcija, tako, ne može biti održana sve dok na sudu na Manhattanu ne bude pravno riješen spor oko vlasništva nad haljinom.

Podsjetimo, sporna haljina se kasnih 1980-ih zagubila, a pronađena je više od 30 godina kasnije kada je jedan od djelatnika sveučilišta nabasao na nju u vreći koja se nalazila na vrhu sveučilišnih poštanskih pretinaca.

“Zanimalo me što je unutra, pa sam otvorio vreću. Unutra je bila kutija za cipele, a unutar nje haljina! Nisam mogao vjerovati”, kazao je Matt Ripa koji je pronašao haljinu.

Aukcija haljine trebala se održati danas, 24. svibnja, u Los Angelesu, ali će oko pravne zavrzlame biti odgođena do daljnjega. Inače, godine 2015. Bonhams je prodao sličnu Dorothynu haljinu s bluzom za 1,5 milijuna dolara.