Američko katoličko sveučilište stavit će na aukciju haljinu koju je Judy Garland nosila u ulozi Dorothy Gale u filmu Čarobnjak iz Oza. Sveučilište kaže kako će sredstva od prodaje haljine biti upotrijebljena za obrazovanje studenata dramaturgije, prenosi CNA.

“Iako volimo haljinu, nikada nije izlagana ili javno prikazivana tijekom posljednjih 50 godina”, poručili su iz sveučilišta. “Dana nam je da nas nadahne i bude podrška odjelu za umjetnost na Katoličkom sveučilištu. Nadamo se da će i drugi uživati u haljini dok će ovaj dar poslužiti kao podrška budućim generacijama iznimno talentiranih glumaca poput Judy Garland ili Mercedes McCambridge.”

Haljina čija se vrijednost procjenjuje na oko milijun dolara bila je dar Oskarom nagrađene glumice Mercedes McCambridge vlč. Gilbertu Hartkeu, utemeljitelju dramske škole pri Američkom katoličkom sveučilištu.

Kasnih 1980-ih haljina se zagubila, a pronađena je više od 30 godina kasnije kada je jedan od djelatnika sveučilišta nabasao na nju u vreći koja se nalazila na vrhu sveučilišnih poštanskih pretinaca.

“Zanimalo me što je unutra pa sam otvorio vreću. Unutra je bila kutija za cipele, a unutar nje haljina! Nisam mogao vjerovati”, kazao je Matt Ripa koji je pronašao haljinu.

Haljina će biti stavljena na aukciju 24. svibnja u Los Angelesu. Prema riječima aukcijske kuće Bonhams, haljina se pojavljuje u sceni u kojoj se Dorothy suočava sa Zlom vješticom Zapada u njezinom dvorcu.

“Važni kostimi iz ovog legendarnog filma rijetko se pojavljuju na aukcijskom tržištu. Moći točno odrediti scenu u kojem je Judy Garland nosila ovaj kostim je senzacionalno”, poručuju iz Bonhamsa.

Godine 2015. Bonhams je prodao sličnu Dorothyjinu haljinu s bluzom za 1,5 milijuna dolara.