VIDEO

Čudo krvi sv. Januarija ponovno se dogodilo

"Danas nam znak krvi biskupa Januarija, prolivene za Krista i njegovu braću, govori da dobro, lijepo i pravedno uvijek pobjeđuju", rekao je nadbiskup Battaglia i dodao kako je "značenje ove krvi koja, ujedinjene s krvlju koju su prolili Krist i svi mučenici" da osim dobrog, lijepog i pravednog, uvijek pobjeđuje i ljubav.

Matija Štahan/CNA
Foto: snimka zaslona

Foto: snimka zaslona

Krv svetog Januarija prešla je u tekuće stanje u ponedjeljak u Napulju, prenosi CNA.

Napuljski nadbiskup Domenico Battaglia podigao je ampulu s relikvijom mučenika iz 3. stoljeća u napuljskoj katedrali 19. rujna, otkrivajući kako je krv, na oduševljenje okupljenih vjernika, još jednom prešla u tekuće stanje.

“Danas nam znak krvi biskupa Januarija, prolivene za Krista i njegovu braću, govori da dobro, lijepo i pravedno uvijek pobjeđuju”, rekao je nadbiskup Battaglia i dodao kako je “značenje ove krvi koja, ujedinjenje s krvlju koju su prolili Krist i svi mučenici” da osim dobrog, lijepog i pravednog, uvijek pobjeđuje i ljubav.

Više od 2000 vjernika okupilo se u napuljskoj katedrali na blagdan sv. Januarija, gradskog sveca zaštitnika.

Tijekom čuda, osušena, crveno obojena masa ograničena na jednu stranu relikvijara postaje krv koja prekriva cijelo staklo. U lokalnom poimanju, kada se krv ne pretvori u tekuće stanje to je nagovještaj rata, gladi, bolesti ili druge katastrofe.

Čudo sa svečevom krvlju događa se tri puta godišnje: na blagdan prijenosa svečevih relikvija, tj. u subotu uoči prve nedjelje u svibnju, zatim 19. rujna i 16. prosinca ili u devetnici i osmini tih dana. Svečeva tvrdo zgrušana krv, koja se čuva u relikvijaru, najedanput provrije i poprimi tekuće stanje.

Sveti Januarij bio je biskup Beneventa u pokrajini Campaniji. Umro je mučeničkom smrću u vrijeme Dioklecijanovih progona kršćana. Prema drevnoj kršćanskoj predaji, o čemu piše i Grzegorz Górny u svojoj knjizi “Dokazi nadnaravnog” – “jedna žena koja je nazočila mučeničkoj smrti sv. Januarija skupila je njegovu krv u bočice”.

“Katedrala u Napulju već je stoljećima svakoga 19. rujna, na dan mučeničke smrti sv. Januarija, dupkom ispunjena vjernicima. Uvijek se ponavlja isto: tijekom jutarnje mise kardinal predvodi procesiju do kapele, uzima relikvijar s krvlju mučenika i nosi ga do glavnoga oltara svetišta. Započinje pobožnost tijekom koje se događa nešto iznimno. Dolazi do likvefakcije krvi: zgrušana krv mijenja stanje i postaje tekuća. Pretvarajući se u tekućinu mijenja svoj obujam i boju – iz tamnocrvene prelazi u žarkocrvenu. Vrijeme prelaska iz čvrstoga u tekuće stanje varira svake godine. Nekada se to dogodi u jednomu trenutku, nekada traje nekoliko minuta, a nekada i nekoliko sati. Isto je i s obratnim procesom, odnosno zgrušavanjem”, piše Górny.

U knjizi Dokazi nadnaravnog poljski publicist piše i kako je ampulu istraživalo nekoliko znanstvenih timova, ali nisu uspjeli dati pojašnjenje tog fenomena, osim što su utvrdili kako se u posudicama doista nalazi – krv.

“Znanosti nije poznat tip krvi koji može naglo prijeći iz čvrstoga u tekuće stanje, iz grudice u tekuću supstancu, mijenjajući pritom boju, viskoznost i obujam. Nema znanstvene hipoteze koja bi to mogla objasniti”, stoji u knjizi “Dokazi nadnaravnog”.